Ръст по време на ниска ликвидност

Изпратихме изминалата година с множество анализи, и посрещаме новата година със също толкова прогнози и очаквания за БФБ. Прави впечатление, че за разлика от изминалите 2 г., тази започваме с плах и недотам плах оптимизъм, като не липсват и песимистични мнения, изказани основно от представители на ПФ. Ликвидността е основният проблем, с което всички сме съгласни. Разединението в мненията идва относно това, кое ще бъде катализатора на родният оператор…

Това , което ми прави впечатление тази година, е позитивното виждане на борсовите участници. Другото е, че поне има две тези, с които мнозинството е съгласно.

  1. Българският пазар остана на дъното си от 2008 и изостава от всички свой събратя, като единствения индекс които ни прави компания е гръцкият, но те си имат много сериозна причина за това.
  2. Българските компании (основно експортно ориентираните, а и не само) работят на предкризистни нива и това не е калкулирано в цените на акциите.

Тези виждания сами по себе си не са достатъчни за да очакваме силен ръст на индекса в бъдещето, но са предпоставка за това. Проблема е в липсата на свеж ресурс, а за да бъде привлечен отново причините са няколко. Високите лихви по кредитите, които са едни от най- високите в Европа (тези в EUR направо нямат аналог и ни карат да се „гордеем” с банковата система) са нещо, което парализира икономиката ни в момента и докато те не достигнат на нива сходни до тези в съседните нам държави няма да успеем да събудим икономиката. Проблема не е в това, че същите по депозитите били високи. Не ги направихме ние, такива.   Скъпата цена на кредитите спира развитието на икономиката, и убива всяка бизнес активност. В момента има липса на  паричен ресурс, а ние вече чухме инвестиционни предложения от цялата възможна палитра. ПФ-та ще влагат в чужбина, макар че доходността която изкараха, навява на мисълта че в последните месеци са акционери в Петрол например. Банките акцентират върху имотите, поради липсата на всякакъв интерес към потребителските, а високите комисионни правят услугите им екзотични. От друга страна, те нямат нужда от ниските цени на апартаментите им в кредитния си портфейл.  Взаимните фондове наблягат на паричните, поради нагласата на пазара. Истината, че най-добрата алтернатива в момента са акциите. Не само поради ниската база, а и заради добрите отчети. Основният проблем с ликвидността, трябва да се разглежда и в два аспекта. Освен че, при низходящ тренд тя се явява основен проблем за възстановяване на индекса, но при възходящ  и при липсата на ликвидност в системата, тя може само стимулира ръста. Нека се замислим с колко акции на Албена, Монбат или Химимпорт можем за вдигнем индекса с 10%!? Колко ще ни струва това!? А колко са притежателите на акции в момента и не е ли вярно, че независимо от настроенията в момента, те не са много!?…Повечето от очакванията на анализаторите са за минимален ръст на Софикс в рамките на няколко процента. Ако има такъв тази година, то със сигурност ще е повече от 10%, поради същата тази ликвидност, която толкова ни мъчи. Събуждането на БФБ не е обвързан  с повишение в оборотите. За да се активизира търговията, все пак трябва да има хора, които търгуват за да печелят от това свое занятие. При липса на доходност, тя няма как да е популярна. Реанимацията на родната ни борса стартира при ликвидността, която ни мъчи вече две години и със засилване на възстановяването на индекса, тя също ще се засилва..

 Follow me on Twitter by clicking here.

This Post Has One Comment

Вашият коментар

Sign in with Twitter

Close Menu

TweetBottom by iMod