Павел Бандилов, пазарен анализ 12.7.17 в „ДЕНЯТ с В.Дремджиев“, TV+ и TV1

Павел Бандилов, пазарен анализ 12.7.17 в „ДЕНЯТ с В.Дремджиев“, TV+ и TV1.

Седмичен икономически анализ

Очакваното изказване на Джанет Йелън оказа подкрепа на пазара. Тя сподели, че повишението на лихвите ще бъде внимателно и не толкова агресивно, колкото се притесняваха инвеститорите. Сената удължи лятната си програма за да успее да приеме новата здравна реформа, което също даде импулс на пазара чиито ръстове зависят именно от прокарването на обещаните от президента Тръмп реформи.

От друга страна данните от икономиката в САЩ са смесени. От едната страна имаме силен пазар на труда с рекордно ниска безработица, а от друга страна нивото на бизнес инвестиции и ръста на заплащането не отговарят на очакванията.  Това малко или много затруднява задачата на Фед относно нормализирането на лихвената политика.

Притесненията на инвеститорите са свързани с ненужните скандали, туитове посред нощ, обвинение срещу „фалшиви“ новини, медии и т.н. Според тях, те отклоняват вниманието на Тръмп от готвените реформи и и му помагат да се вкарва в допълнителни имислени конфликти, които не дават така необходимото спокойствие или тишина за пазарите.

Положителната новина от Франция и Европа, е че имаме френски президент, който ще се бори с дефицита и това не е „фейк нюс“. На Острова продължава забавянето в ръста на заплащането, което се отразява и на продажбите на стоки и услуги.

Основната реформа пред България си остава правосъдната и няма мимикрия, която да може да прикрие липсата и. Тя е основната причина за ниското ниво на преките чуждестранни инвестиции, т.е. вече ниското данъчно облагане не може да прикрие липсата на защита на частната собственост, а това е нещо, което притеснява инвеститорите.

Административната реформа и електронното правителство е нещо, което ме е срам да коментирам в 2017 г. , но очевидно е нещо, което не се е случило още.

България трябва безогледно и безобразно да инвестира в образование.

https://www.youtube.com/watch?v=mnFwjqeafzg

 

 Follow me on Twitter by clicking here.

Вашият коментар

Sign in with Twitter

Close Menu

TweetBottom by iMod