Павел Бандилов – пазарен анализ 29.2.17 в „ДЕНЯТ с В.Дремджиев,

Пазарите по света се затрудняват да намерят посока. Инвеститорите очакват речта на Доналд Тръмп пред конгреса с надеждата, че ще получат повече яснота относно плановете му за данъчна реформа, фискални стимули и дерегулация.

В Япония индустриалното производство през сепметври се свива с 0,8%, при очакване за ръст от 0,4%. На годишна база ръста е 3,2%, при очакване за растеж от 4,7%.

Потребителското доверие в САЩ нараства през януари. Индекса на The Conference Board  нарасва от 111,6 до 114,8 пункта. Проучването на Conference Board се следи внимателно, тъй като е показател за нагласите на потребителите, включително към бизнес условията, краткосрочните икономически перспективи, личните финанси и трудовия пазар. Американските власти потвърдиха ръста на икономиката в САЩ от 1,9% през последното тримесечие на 2016 г. Именно потребителските разходи – най-голямата част от икономиката – нарастват с 3%, което е над очакванията, сочат данните на Министерството на търговията. При предишната оценка повишението се изчисляваше на 2,5 на сто. Бизнес разходите за оборудване се повишават с 1,9 на сто, което е първото повишение от пет тримесечия, но по-малко от първоначалната оценка за 3,1% ръст.

      Над еврозоната може да са надвиснали мрачните облаци на политическата несигурност заради добрите изборни перспективи пред популистките партии. Нито един от тези рискове обаче не би трябвало да се материализира, прогнозира германската инвестиционна банка Deutsche Bank и допълва, че това ще позволи ускоряване на икономическия ръст през второто полугодие.