Павел Бандилов – пазарен анализ 1.3.17 в „ДЕНЯТ с В.Дремджиев, TV+ и TV!

Павел Бандилов – пазарен анализ 1.3.17 в „ДЕНЯТ с В.Дремджиев, TV+ и TV! Дау Джоунс премина за първи път 21 000 пункта след речта на президента Тръмп пред Конгреса на САЩ. В днешната борсова сесия трудно бихме намерили индекс или актив, който да се търгува на червена територия. Изключение прави петрола, който спада с 0,5-0,10% в рамките на статистическата грешка. Ръста на запасите от петрол в САЩ натисна цената на черното злато надолу.

Инфлацията в Германия продължава да се ускорява и през февруари, достигайки най-високото си ниво от четири години и половина.  Хармонизираният индекс на потребителските цени, който се използва за целите на европейските институции, се повишава с 2,2% на годишна база и по този начин надвишава целевото ниво на Европейската централна банка. Желаната от регулатора стойност е близо до, но не повече от 2%.

Безработицата в Германия продължава да се понижава през февруари. Тя остава на ниво 5,9%, което е най-ниската стойност от обединението на Германия насам.

В САЩ индексът на личните доходи записа ръст от 0,4 на сто през януари, надминавайки очаквания. Индексът за активността в промишлеността на Института за управление на предлагането (ISM) се повиши от 56 пункта през януари до 57,7 пункта през февруари. Във вторник председателят на Фед за Ню Йорк Уилям Дъдли заяви, че очаква повишение на лихвения процент в „сравнително близкото бъдеще“.