Политическата криза в България носи огромна загуба на доверие в капиталовия пазар

Павел Бандилов, изпълнителен директор на Индустриален фонд за недвижими имоти АДСИЦ, Светът е бизнес, 13.05.2021

Политическата криза в България и скандалите около компания „Градус“ дадoха своите отражения и на случващото се на Българската фондова борса. Когато има един такъв скандал свързан с такава знакова компания, която още повече се грижи за нашите спестявания като бъдещи пенсионери, регулаторите трябва да се намесят веднага и да направят един много сериозен анализ на ситуацията и да излязат с решение. Това каза Павел Бандилов, изпълнителен директор на Индустриален фонд за недвижими имоти АДСИЦ в ефира на предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Тези решения трябва да убедят обществото, че са правилни, от гледна точка на това, че през последните години доверието в регулаторите, особено след КТБ, е почти на нивото на замръзване. Няма как това да не окаже отрицателно влияние върху Българска фондова борса, тъй като през годините се нагледахме на доста скандали свързани с публични компании“.

Функционирането и съществуването на един капиталов пазар е изключително важно за една икономика – смята Бандилов – най-малкото, защото дава възможност на компаниите да се финансират по различен начин на различна цена. Изключително важно е и неговото развитие, но то няма как да се случи без държавата.

„Държавата обаче не трябва да прави такива инциденти, а наистина да представи една реална стратегия и да демонстрира едно подпомагане, защото доверието от 2007 г. към нашата борса е стръмно надолу.“, каза още той.

Причината за нефункционирането на Colonial, а именно хакерската атака срещу него, е много интересна тема за Павел Бандилов. Според него обвиненията в тероризъм не са чак толкова бомбастични, защото ефектът, които има хакерската атака върху нас и нашите джобове, макар значително индиректен, е на лице.

„Ако до сега през годините се бяхме наслушили на обвинения, които бяха свързани изцяло с политика или геополитика, от гледна точка на хакерски намеси, този път имаме намеса срещу една частна компания, която има огромно значение за икономиката не само в САЩ, но и в света, защото видяхме как реагира цената на петрола.“

Вижте повече на:

https://www.bloombergtv.bg/a/19-svetat-e-biznes/93210-politicheskata-kriza-v-balgariya-nosi-ogromna-zaguba-na-doverie-v-kapitaloviya-pazar

 Follow me on Twitter by clicking here.

Вашият коментар

Sign in with Twitter