Държава, в която нищо не е лично

Тези дни нови облаци се надвесоха над българският инвеститор и той отново трябва да се брани от поредните непазарни искания на синдикати, държава и какво ли още не. Вече май на всички ни стана ясно, че правителството, което се обяви за дясноцентристко, всъщност е ляво и може би е единственото, което изповядва социалистически идеи в настоящото народно събрания. Знаем, че БСП изповядва собствена доктрина, чиято идея е да обслужва самите редови членове, но пък самата партия е много ревнива на тема комунизъм и кой ще го представлява в неговият “носталгичен” вид в НС. Общото между двете формации е, че те са убедени в очевидният провал на “пазара” в сектора на обществените блага. В интерес на истината това твърдение е техният най-важен  интелектуален аргумент в полза на държавната намеса в пенсионната система. По принцип, икономистите развиват аргумента, че при някои обстоятелства пазарите не успяват да осигурят нещо, което хората искат и те биха били готови да платят за него. Извън икономическите принципи обаче, човекът, който се оплаква от провал на пазара, обикновено има предвид, че пазара не е доставил нещо, което той самият иска.

Решението за практическата национализация на частните сметки взе правителството вчера. Предложението е на социалния министър Тотю Младенов, подкрепено на 100% от премиера Бойко Борисов. Причината е липсата на достатъчно средства по частните партиди, които трябваше от 1 януари догодина да поемат напълно ранните пенсии, независимо че парите в тях се трупат от 2000 г., а голяма част от хората са внасяли осигуровки в НОИ преди това. Вчера г-жа Митрева се опита да обясни, че активи няма да бъдет продадени и че депозитите щели да останат, с две думи те искат да продължат  инвестиционната стратегия на ПФ. Интересно е, чисто технически как ще се случи това, след като от частни партиди, ще се премине в общ фонд на НОИ. Не мисля, че това ще срине борсата, просто заради по-малкият  от заявеният размер на инвестираните средства на БФБ (по-голямата част са на депозити, облигации,  чужди пазари и накрая КИС), но ще потъпкване на права, каквато е възможността да наследяване на тази пенсия, нещо което правителството предвидливо премълчава. А загубата на доверие е нещо, което не може да бъде измерено в цифри, а последствията ще са дълги и болезнени. Не мисля, че заплахата за спад на БФБ, ще обслужи в случая интересите на ПФ, заради битуващото мнение че на родната борса има само спекуланти и капиталисти, теза лансирана доскоро и от някои от фондовете, като извинение за загърбването на родният оператор. Е да, ама ние инвестиращите в родните дружества, в този казус заставаме зад тях.

Прехвърлянето на активите е трудно осъществимо, нелогично и противоконституционно, очаквам решението на кабинета отново да се окаже предпоследно, коментира експерт по пенсионната реформа, пожелал анонимност, пред в.Дневник.

И според адвокат Ивана Близнакова от кантората „Точева и Мандажиева“ прехвърлянето на лични пари в общ фонд може да се атакува в Конституционния съд, тъй като така се размива личната собственост и нито осигурените могат да се разпореждат с тях, нито да се наследяват.

„Това е престъпление, така не се градят стабилност и сигурност“, коментира икономистът Любомир Христов. „Разбирам правителството – трудно му е, опитва се да намери решение. Но търсенето на краткосрочни решения за дълбоки проблеми е като завързване на рана с бинт вместо операция.“Според твърденията на синдикатите в нито една страна от ЕС не се използва капиталова система за ранни пенсии. Любомир Христов обясни, че именно това е масовата схема в Западна Европа. Разликата е, че там фондовете се създават и управляват от работодателите. Това е и недостатъкът – затруднява се мобилността на хората, защото при смяна на работно място трябва да се прехвърлят и пенсионните партиди. Според Христов българската  система е по-добра и гъвкава в това отношение.

Пред министрите вчера премиерът Борисов обвини частните фондове и в разхищения: „Защото в тези фондове около 20% от парите отиват за разходи. Там са скъпи коли, там са скъпи секретарки също така.“

Справка на „Дневник“ с данните на КФН за 2009 г. показа, че таксите, събрани от професионалните пенсионни фондове, които се използват за издръжка на дружествата, са по-малко от 2% от активите, които управляват. В КСО има горна граница на таксите и удръжките, които фондовете могат да събират, а спазването им се следи от КФН.

Разбираема е позиция на на г-н Борисов, желанието му да е популярен и харесван е всеизвестно. Не разбирам позицията на ПФ, които ще чакат до събота, за да изкажат позицията се по един изключително важен за тях въпрос. Те вече трябваше да обединят около себе си, всички възможни институции, граждански обединения, БАЛИП, БАУД, представителите на десните партии, независими икономисти, юристи, а не да седят и да умуват с надеждата, че някой друг ще поведе четата и те няма да има нужда да влизат в конфронтация с правителството. Очевадно е, че в момента наблюдаваме диктатура на пролетарията, която винаги е водела до криза на държавата във всички аспекти, неглижиране на мнението на работодателските организации, които колкото и да не им се иска на някои, са елита и родната движещата сила. Не бива да седим и да чакаме пак Конституционният съд да обяви това решение за неконституционно, или пък от ЕС да дойдат и да обяснят на нашите лидери, че комунизма фалира. Просто най-накрая от ПФ трябва да излезнат от офисите, да свикат пресконференция и да обяснат какво се случва, как и защо….досега това не се се случвало, но мисля че му е дошло времето.

Това решение на правителството не работи в негова полза, защото то губи своята идентичност. ГЕРБ не представлява десните избиратели, а в същото време изповядва подобни амбиции. Май желанието за втори мандат, взима превес над провеждането на реформи и взимането на трудни решения. Само така, може да се обясни взимането на пари от частният сектор и вкарването им в една пробита система, през която ще изтечат. Винаги съм се съмнявал в качественото управление на ПФ, но в некачественото управление на НОИ съм сигурен.

 Follow me on Twitter by clicking here.

Вашият коментар

Sign in with Twitter

Close Menu

TweetBottom by iMod