Павел Бандилов – седмичен анализ 8.6.17 в „ДЕНЯТ с В.Дремджиев“

Павел Бандилов – седмичен анализ 8.6.17 в „ДЕНЯТ с В.Дремджиев“

Изборния резултат на Острова рефлектира пряко върху курса на британската лира, която спадна с 2% до 1,2740 спрямо щатския долар. Победата на Макрон променя настроенията в ЕС, като намеренията за създаване на обща прокуратура, финансово министерство, обща данъчна система и отбранителни сили намират все повече подръжници. През изминалата седмица беше и срещата на ЕЦБ, която не промени своята политика.

Първи ръст на индустриалното производство във Великобритания през май с 0,2%. Това е единствената добра новина за Острова, на фона на сложната следизборна ситуация. Изборния резултат рефлектира пряко върху курса на британската лира, която спадна с 2% до 1,2740 спрямо щатския долар. Ситуацията става все по-заплетена, очевидно е че няма да сме свидетели на твърд Брексит. PMI индексите показват ръст на бизнес активността в строителството и в промишлеността, но има забавяне в сектора на услугите. Вече стават ясни и плановете на финансовите институции на Острова, които започват да се ориентират да изнасят офисите си към Франкфурт, Люксембург или Париж.

Победата на Макрон променя настроенията в ЕС, като намеренията за създаване на обща прокуратура, финансово министерство, обща данъчна система и отбранителни сили намират все повече подръжници. Ръста на БВР на Еврозоната на годишна база е 1,9%, а на ЕС 2%, като най-силно е представянето на Румъния – 5,7%. Правосъдната реформа в северната ни съседка е основната разлика между нас и тях, и тя има количествено измерение през БВП-то на двете държави.

През изминалата седмица беше и срещата на ЕЦБ, която не промени своята политика. С интерес беше наблюдавано изявлението на Марио Драги, в което той не допусна възможността да наблюдаваме за в бъдеще по-ниски лихви. Това той прави за първи път в свое изказване. Централния банкер отбеляза положителните сигнали в икономиката на Европа. Последните данни за инфлацията показаха, че г-н Драги е бил прав за непостоянния характер на инфлацията, която се влияе от цените на петрола.

https://www.youtube.com/watch?v=gnayGiUS6y4

 Follow me on Twitter by clicking here.

Вашият коментар

Sign in with Twitter

Close Menu

TweetBottom by iMod