Разсъждения върху адмирал Нелсън, риска и щрауса, който е заровил глава в пясъка

crisis   На 02 април 1801г. се е състояла битката при Копенхаген между Великобритания и датско-норвежкия флот. Английската армада е командвана от адмирал сър Хайд Паркър, който по време на сражението дава заповед на флотилията си да се оттегли. Сред подчинените му офицери бил капитан Хорейшо Нелсън, който изгубил окото си преди това при Битката при Калви. Историята разказва, че бъдещият адмирал поставил далекогледа си пред сляпото око и на заповедта за оттегляне, заявява, че не е видял и дава команда “Атака“. Вследствие на това негово решение, англичаните печелят битката.

   Нещо подобно наблюдаваме като поведение от страна на ФЕД, без разбира се да сме сигурни в положителният резултат на това поведение. Когато Бен Бернанке пое управлението на най-важната централна банка, по време на Кризата от 2008г., той стартира безпрецедентни мерки на количествено улеснение в опита си да преодолее бурята на финансовите пазари. Освен това, една от водещите му политики, беше предсказуемия начин на управление на ФЕД. По този начин си мислеше централният банкер, ще бъдат избягвани шокове и това, което ще се случва ще бъде нормално за пазара.

   От началото на годината се очакваше да стартира процеса по нормализиране на лихвените нива в САЩ, като Джанет Йелън вербално няколко пъти подкрепи подобно теза. И в момента, когато остават реално още една работна среща на ФЕД, очевидно май няма да бъдем свидетели на подобен процес. Отлагането се дължи не толкова на представянето на американската икономика, колкото появата на неочакван насрещен вятър от Изток.

   Китайската икономика се е насочила към твърдо приземяване и данните за нея не будят оптимизъм. Съдейки по данни от представянето на развитите пазари очевидно, страхът за зараза не е неоснователен.

   Само за август немския износ пада 5,2% до 97,7 млрд. евро спрямо август 2014. Това е най-ускореният темп на спад от 2009г. Нека имаме в предвид, че тези данни са преди да избухне скандала със Фолксваген. Индустриалното производство на Германия пада за 8-ми пореден месец от 1,8% при очаквано повишение от 0,5%. Отчетите на Yum Brands, случващото се в Glencore, Deutsche Bank и Commerzbank са показателни за студеният полъх от развиващите се пазари. Към това трябва да прибавим корупционния скандал в Петробрас и незадоволяващото представяне на бразилската икономика, политическата нестабилност в Турция, и силният спад на руската икономика. Дотук с надеждите за добро представяне на БРИКС, и то на фона на лихвените неволи на ФЕД, скандала с Фолксваген и може би най-отвратителната международна политическа обстановка в последните 30 г.

   Данните за пазара на труда в САЩ, вече говорят за пасивност от страна на работодателите. Новосъздадените работни места извън селскостопанският сектор са 142 000, при очаквани 201 000.

    Търговския дефицит на САЩ скочи с 15,6% до 48,3 млрд. през август, като износа записва спад от 2% до 185,1 млрд. щатски долара.

   Пряката зависимост между тези резултати и охлаждането на Китай е видима, но дали не се крие и нещо по-дълбоко!?

   Фед гледайки през далекогледа поставен на сляпото си око очевидно не иска да види очевадното. Лихви на нула процента убиват капитализма според Бил Гросман, като най- пострадали от това са застрахователните и пенсионните компании, едни от най-големите инвестиционни агенти в една икономика. Бизнеса им е построен на очакванията, че получената доходност ще бъде от около 7-8% за балансиран портфейл. Сега, когато корпоративните облигации носят възвръщаемост от порядъка на 2-3%, то от акциите трябва да очакваме 10%, за да се изпълни този бизнес модел. А това, което наблюдаваме на пазара прави подобна мисия трудно изпълнима продължава той. Нулевите лихви унищожават желанието за спестяване, а инвестициите са функция на спестяването. И не само. Количествените улеснение не предизвикаха вълна от инвестиции, а развиха финансовият инженеринг до невиждани нива. То беше използвано от мениджърите основно за изкупуване на собствените им акции от пазара.

   Силно впечатление ми направиха думите на Карл Айкън, легендарният 79 годишен ветеран от Уол Стрийт, който разкритикува политиката на ФЕД:

    “Те не разбират по колко коварен път са тръгнали“

   Правейки се, че не вижда заповедта на своя главнокомандващ, Нелсън залага победата на карта, като използва за първи път създадената от него линейна тактика в морските битки. От тази гледна точка, риска му е бил оправдан.

   Но дали Джанет Йелън има тактика за отстъпление или просто следва максимата като не знаеш какво да правиш, не прави нищо. Пазара вече не вярва на Фед, който вече прилича на щраус, заровил главата си в пясъка.

Павел Бандилов