Устойчиво ли се стабилизира българският капиталов пазар?

Финансовият анализатор Павел Бандилов в Investbook, 23.09.2016

757bbc0430741b6583aeefab43e2c03fЗа първи път от няколко години последните 9 месеца демонстрираха стабилизиране на ситуацията на Българската фондова борса. Наблюдава се връщане на интереса и доверието към пазара. Доста предприятия раздават дивиденти, някои от които не са давали никога досега. Това каза финансовият анализатор Павел Бандилов в ефира на Investbook с Димитър Вучев по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му причината за тази тенденция е комплексна. Тя се дължи както на стабилизирането на икономиката в последните години и ниските лихвени проценти по депозитите, така и на доброто представяне на туризма.

„Изгуби се корелацията с чуждите пазари. Там в момента се наблюдават притеснения около политиката на централните банкери и липсата на глобален растеж, а в България ни вълнуват съвсем други неща. Ако правосъдната ни система беше на нивото на Румъния, може би щяхме да видим по-добри резултати“, посочи анализаторът. 

По думите му се наблюдава изместване на фокуса при IPO-тата от компаниите за недвижими имоти и АДСИЦ към IT сектора. Според него причините за това са както глобалните тенденции, така и фактът, че IT индустрията е силно застъпена в България.

Създаването на първия български борсово търгуван фонд е много голяма реклама, смята Бандилов. Според него той ще предизвика интерес, защото ще повиши ликвидността, позволява лесна диверсификация на портфейла и по-ниски транзакционни разходи. 

Вижте целия разговор във видеото:

http://www.bloombergtv.bg/investbook/2016-09-23/ustoychivo-li-se-stabilizira-balgarskiyat-kapitalov-pazar