Банките прехвърлят високите лихви върху бизнес кредитите за сметка на ипотечните

Павел Бандилов, изпълнителен директор на „БПД Индустриален фонд за недвижими имоти“ АДСИЦ, в „Светът е бизнес“ 19.10.2023 г.

Изпреварващите действия на ОПЕК и САЩ, след избухването на войната в Близкия изток, са предотвратили очаквания огромен скок в цената на петрола. Потребителските нагласи към харчовете, в автомобилния сектор, стават селективни от гледна точна на цените. Поради растежа на лихвените проценти и неизвестните на пазара, има резервираност към по-резки инвестиционни решения, това коментира Павел Бандилов, изпълнителен директор на „БПД Индустриален фонд за недвижими имоти“ АДСИЦ, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Миналата година инвеститорите са се обединили около надеждата, че евентуален край на войната в Украйна ще подобри ситуацията на пазарите, но днес войната още е факт и наблюдаваме нова война в Близкия изток, каза Бандилов. Страховете пред пазарните участници стават доста големи, от една страна следят нивата на инфлацията и политиката на централните банки, от друга страна се опасяват от геополитическите рискове, които оказват влияние върху инструментите използвани от законодателите и централните банки, допълни гостът. Повишение на петрола би влошило положението, но гостът смята, че ОПЕК и САЩ реагираха с изпреварващи действия на войната в Близкия изток.

На този етап се наблюдава стабилен пазар на труда, който подхранва инфлацията и е спънка пред политиките на централните банки за справяне с нея. Доклади на автомобилопроизводители показват, че потребителските нагласи към харчове стават селективни от гледна точка на цените, а с оглед на това Илон Мъск насочва основната политика за управление на Tesla към конкурентно ценообразуване, каза Бандилов.

В България все още не се усещат тези трусове, каза гостът. Той обясни, че кризата през 2008 г. веднага се е усетила на Българската фондова борса, тъй като чуждестранните инвеститори се пренасочват към други по-сигурни пазари. В момента това не се очаква да се види, подари липсата на чуждестранни участници на българската борса. Гостът сподели, че банковото кредитиране в част бизнес е поскъпнало изключително много. Той допълни, че до преди три години лихвените нива са били около 2,6%, на този етап се наблюдават лихви над 5%, което не се вижда при ипотеките.

Компаниите и инвеститорите насочени към строителство на офис сгради и площи са подложени на повече рискове, от тези, които се занимават със строителство на складове. Като пример гостът даде Covid пандемията, през която офисите бяха неизползваеми, но търсенето на складове не поема такъв удар. Той допълни, че търсенето превишава предлагането на складови площи, а при жилищният пазар това е по обратния начин. В момента търсещите и предлагащите жилища са облагодетелствани от ниските нива на ипотечните кредити, но гостът очаква това да се промени в близките няколко месеца.

Бандилов смята, че държавата трябва да предприеме действия да въведе електронното управление. Административните услуги могат и трябват да станат електронни, смята гостът. Това би улеснило и покупката и продажбата на имоти. Гостът обясни, че колкото по-ниски са данъците, толкова по-добре върви икономиката.

„Една държава трябва да облага толкова, доколкото да дава максимално добри публични услуги на своите данъкоплатци.“

За краткосрочните си перспективи на гостът каза, че има резервираност към по-резки инвестиционни решения, тъй като неизвестните пред пазара са повече и лихвените проценти растат. В момента търговците на акции, облигации и суровини са недоволни, а гостът смята, че единствените оптимисти са криптотърговците, тъй като след фалшивата новина, излязла в понеделник, за това, че Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ е одобрила първия ETF спот фонд на BlackRock, цените на криптовалутите за изключително кратко време се повишиха с 10%.

Целия коментар гледайте на: https://www.bloombergtv.bg/a/19-svetat-e-biznes/123039-bankite-prehvarlyat-visokite-lihvi-varhu-biznes-kreditite-za-smetka-na-ipotechnite?fbclid=IwAR1BSrlWDlBFAXcwR7vQaWmc7O2JX9cZgQsRRlzJsVBi56mnTazl-EC6uOE