Дау Джоунс премина 23 000 пункта в годишнината от „Черния понеделник“, когато същият този индекс спадна с 22,6%.

Павел Бандилов в „ДЕНЯТ с В. Дремджиев“, 19.10.17, TV+ и TV1

Седмичен анализ

Уолстрийт избра прекрасен начин да отбележи „Черния понеделник“, деня в който Дау Джоунс спадна с 22,6%. Индекса премина поредния си исторически връх от 23 000 пункта, движен от сезона на отчетите и дългоочакваната данъчна реформа. Не липсваха и добри макроданни за да подпомогнат този растеж. Броят на американците, подали молби за помощи при безработицата миналата седмица, е спаднал до най-ниското си ниво от 44 години, което сочи възстановяване на растежа на заетостта след влиянието на ураганите Харви и Ирма през септември. Седмичните заявления са намалели с 22 хил. до 222 хил. броя, отчитайки сезонните фактори. Нивото на безработица от 4,2% е най-ниското от 2000 г., а най-сериозното недоволство сред компаниите е недостигът на квалифицирани служители, които да запълнят рекордния брой свободни работни места.

Също така промишленото производство се повишава за пръв път от юни месец. Ръстът през септември възлиза на 0,1% на месечна база, което е малко под очакванията за повишение от 0,2%. Предходния месец имаше спад от 0,2 на сто. Промишленото производство съставя по-голямата част от индустриалното. То от своя страна расте през септември с 0,3 на сто на месечна база. През октомври имаше свиване в размер на 0,7 на сто.Използваният капацитет на фабриките се повишава леко от 75,8% до 76%.

През третото тримесечие индустриалното производство се понижава с 1,5% годишен темп. Без ефекта на ураганите щеше да има повишение от поне 0,5 на сто, посочват от Фед. Последни данни показаха, че промишлеността се разширява със стабилен темп. Институтът за управление на предлагането (ISM) публикува своя индекс за активността в началото на октомври и той показа, че промишлеността през септември се разширява с най-бързия темп от 13 години насам.

В Китай комунистическите лидери на страната се опитват да насочат страната към по-бавен, по-устойчив растеж, основаващ се на потребителското търсене, а не толкова на износа и инвестициите. Неколкократно Пекин използва кредитирането, за да предотврати прекалено рязкото забавяне, което доведе до високите дългови равнища и забави възстановяването на икономическото равновесие.

В реч при откриването на конгреса на Комунистическа партия на Китай президентът Си Дзинпин заяви, че бъдещето пред Китай е светло, но предизвикателствата, по-специално икономическите, са тежки. Сред сериозните предизвикателства, които Си Дзинпин открои като нерешени в достатъчна степен, са разширяващата се разлика в доходите, както и проблеми в сферите на заетостта, образованието, здравеопазването и други.

Си Дзинпин обеща задълбочаване на финансовата реформа и даване на възможност на пазарите да играят по-голяма роля в икономиката, но не посочи конкретни мерки. Растежът на китайската икономика се забавя леко до 6,8% на годишна база през третото тримесечие, но отговаря на очакванията на експертите.

В Европа перспективите пред германската икономика остават добри през октомври, но повишението не е толкова силно, колкото предишния месец. Показателят за развитието на икономиката във федералната република се покачва с 0,6 пункта до 17,6 пункта, показват данните от редовния месечен доклад на Центъра за европейски икономически изследвания (ZEW) в Манхайм. Този индекс обаче остава под дългосрочното средно ниво от 23,8 пункта.

Световната банка рязко повиши прогнозата си за ръста на икономиката на България през 2017 г. до 3,8% в последния си доклад за икономиките на Европа и Централна Азия, публикуван в четвъртък. За сравнение, в предишния доклад от май оценката бе за ръст на брутния вътрешен продукт от 3,0%, като възходящата актуализация се дължи на стабилното вътрешно търсене.За 2018 г. Световната банка очаква растежът да се ускори леко до 3,9%, като тенденцията ще продължи и през следващата година, когато разширяването на икономиката ще достигне 4%.

За съжаление през изминалата седмица БФБ не калкулира прогнозата на Световната банка в търговските си сесии и индекса Софикс остана под 670 пункта.