Могат ли данъците да бъдат феноменални?!

     Джак Абрамоф е един от най-известните лобисти, предприемач, филмов продуцент и писател. Той е в центъра на един от най-големите корупционни скандали, който води до осъждането му, заедно с още двадесет и един човека, сред които са и представители на Белия дом. Той получи присъда от пет години и десет месеца по обвинения в измама при купуване на казина във Флорида, като името му беше свързано с лобиране за хазартните дейности в индианските резервати, измами, корупция и укриване на данъци. През 2010 г. излезе филма „Казино Джак“ с Кевин Спейси, които описва живота му. В него има сцена, в която Джак Абрамоф по време на закуска в Белия Дом, се обръща към президента Буш относно данъчната система. Според Стария завет Господ препоръчва данък десятък. Въпроса, който лобиста задава пред всички е, че щом Бог смята че 10% данък е справедлив, кои сме ние, че да искаме по-висок налог.

Данъчната система излиза на дневен ред по време на избори и е важна част от риториката на всички кандидати. Характерна разлика между западното общество и евразийското е, че при първото предизборните обещания в общи линии се спазват, докато при нас е задължително тяхното неспазване.

Встъпвайки в президентската длъжност, Тръмп обеща „феноменална“ данъчна реформа, която включва намаление на корпоративния данък и този на физическите лица, с 15-20%. Освен това се работи върху вариант за изменение на корпоративния по начин, по който да стимулира компаниите-износителки. Инвеститорите приеха изключително радостно плановете за данъчна реформа, фискалните стимули и редуцирането на регулациите. Това доведе до силен ръст на индексите на пазарите след президентските избори в САЩ, като в речника на анализаторите намери място израза „Тръмп-рали“.  Импулса им в последните седмици се успокоява и пазарните участници започнаха да се питат относно анонсираните мерки и кои сектори ще бъдат най-благоприятствани от тях.

За да си отговорим на този въпрос трябва да  първо да разгледаме данъчните ставки, плащани от компаниите представители на различните отрасли. Към момента корпоративния данък е 35% и той се отнася за повечето публични компании. Въпреки всичко те търсят начини и имат възможност да намалят своето бреме чрез различни данъчни облекчения, които са различни за отделните отрасли на икономиката.

В свое изследване „Морган Стенли“ стигат до заключението, че в зависимост от данъчното оптимизиране, средното задължение на американските компании е 21,5%. В таблицата по долу се вижда ставките сега и след реформата на президента Тръмп по сектори. Секторите, който в момента имат най-висока ставка на облагане като „търговия на потребителските стоки“ и телекомуникация, ще бъдат и най-облагодетелствани от очакваното намаление на данъците. От друга страна фирмите от бизнеса с недвижимите имоти и компаниите, които предоставят комунални услуги имат възможността към момента да се възползват в най-голяма степен от данъчните облекчения. Те съответно ще бъдат в най-малка степен облекчени от очакваните промени.

Вторият въпрос на, който трябва да си отговорим е как подобна промяна ще се отрази на печалбата на щатските компании?

За целта  трябва да се фокусираме върху данните за очакваната печалба на акция на ниво сектор за компаниите от S&P500 за 2017 г., направени при сегашната данъчна ставка и да изследваме ефекта от намаляването и до 15%.

Логично, компаниите които към момента плащат най-високи данъци, съответно ще бъдат и най-облагодетелствани от едно намаление. Например, при търговията са потребителски стоки ефектът ще бъде нарастване на печалбата на акция с повече от 20%, докато при отрасъла на недвижимите имоти той ще бъде отрицателен. За всички компании от S&P 500 печалбата на акция  ще нарасне средно с 8,2%.

Намалението на данъците е дълъг процес. Финансовия министър Стивън Менучин обяви срока за реформа на данъчната система до началото на лятото. По-ниският корпоративен налог ще увеличи доходността на инвеститорите и да доведе до повишаване на финансовият резултат на компаниите. Съдейки по силата на „Тръмп рали“-то, пазара приветства подобни мерки. Риска от разочарование се крие именно в разликата между добре анонсираното „феноменално“ намаление и колко „феноменално“ ще е то в действителност.

Уинстън Чърчил казва че, „нация, стремяща се да просперира с данъци, прилича на човек, седнал в кофа, който се опитва да се повдигне чрез дръжката и.“

Очевидно новата администрация имат сходно виждане за данъчната система и въздействието и върху икономическия растеж. Съдейки по ръста на капиталовите пазари, очевидно са на прав път…

 

Павел Бандилов