Могат ли данъците да бъдат феноменални?!

     Джак Абрамоф е един от най-известните лобисти, предприемач, филмов продуцент и писател. Той е в центъра на един от най-големите корупционни скандали, който води до осъждането му, заедно с още двадесет и един човека, сред които са и представители на Белия дом. Той получи присъда от пет години и десет месеца по обвинения в измама при купуване на казина във Флорида, като името му беше свързано с лобиране за хазартните дейности в индианските резервати, измами, корупция и укриване на данъци. През 2010 г. излезе филма „Казино Джак“ с Кевин Спейси, които описва живота му. В него има сцена, в която Джак Абрамоф по време на закуска в Белия Дом, се обръща към президента Буш относно данъчната система. Според Стария завет Господ препоръчва данък десятък. Въпроса, който лобиста задава пред всички е, че щом Бог смята че 10% данък е справедлив, кои сме ние, че да искаме по-висок налог.

Данъчната система излиза на дневен ред по време на избори и е важна част от риториката на всички кандидати. Характерна разлика между западното общество и евразийското е, че при първото предизборните обещания в общи линии се спазват, докато при нас е задължително тяхното неспазване.

Встъпвайки в президентската длъжност, Тръмп обеща „феноменална“ данъчна реформа, която включва намаление на корпоративния данък и този на физическите лица, с 15-20%. Освен това се работи върху вариант за изменение на корпоративния по начин, по който да стимулира компаниите-износителки. Инвеститорите приеха изключително радостно плановете за данъчна реформа, фискалните стимули и редуцирането на регулациите. Това доведе до силен ръст на индексите на пазарите след президентските избори в САЩ, като в речника на анализаторите намери място израза „Тръмп-рали“.  Импулса им в последните седмици се успокоява и пазарните участници започнаха да се питат относно анонсираните мерки и кои сектори ще бъдат най-благоприятствани от тях.

За да си отговорим на този въпрос трябва да  първо да разгледаме данъчните ставки, плащани от компаниите представители на различните отрасли. Към момента корпоративния данък е 35% и той се отнася за повечето публични компании. Въпреки всичко те търсят начини и имат възможност да намалят своето бреме чрез различни данъчни облекчения, които са различни за отделните отрасли на икономиката.

В свое изследване „Морган Стенли“ стигат до заключението, че в зависимост от данъчното оптимизиране, средното задължение на американските компании е 21,5%. В таблицата по долу се вижда ставките сега и след реформата на президента Тръмп по сектори. Секторите, който в момента имат най-висока ставка на облагане като „търговия на потребителските стоки“ и телекомуникация, ще бъдат и най-облагодетелствани от очакваното намаление на данъците. От друга страна фирмите от бизнеса с недвижимите имоти и компаниите, които предоставят комунални услуги имат възможността към момента да се възползват в най-голяма степен от данъчните облекчения. Те съответно ще бъдат в най-малка степен облекчени от очакваните промени.

Вторият въпрос на, който трябва да си отговорим е как подобна промяна ще се отрази на печалбата на щатските компании?

За целта  трябва да се фокусираме върху данните за очакваната печалба на акция на ниво сектор за компаниите от S&P500 за 2017 г., направени при сегашната данъчна ставка и да изследваме ефекта от намаляването и до 15%.

Логично, компаниите които към момента плащат най-високи данъци, съответно ще бъдат и най-облагодетелствани от едно намаление. Например, при търговията са потребителски стоки ефектът ще бъде нарастване на печалбата на акция с повече от 20%, докато при отрасъла на недвижимите имоти той ще бъде отрицателен. За всички компании от S&P 500 печалбата на акция  ще нарасне средно с 8,2%.

Намалението на данъците е дълъг процес. Финансовия министър Стивън Менучин обяви срока за реформа на данъчната система до началото на лятото. По-ниският корпоративен налог ще увеличи доходността на инвеститорите и да доведе до повишаване на финансовият резултат на компаниите. Съдейки по силата на „Тръмп рали“-то, пазара приветства подобни мерки. Риска от разочарование се крие именно в разликата между добре анонсираното „феноменално“ намаление и колко „феноменално“ ще е то в действителност.

Уинстън Чърчил казва че, „нация, стремяща се да просперира с данъци, прилича на човек, седнал в кофа, който се опитва да се повдигне чрез дръжката и.“

Очевидно новата администрация имат сходно виждане за данъчната система и въздействието и върху икономическия растеж. Съдейки по ръста на капиталовите пазари, очевидно са на прав път…

 

Павел Бандилов

 Follow me on Twitter by clicking here.

Вашият коментар

Sign in with Twitter

Close Menu

TweetBottom by iMod