Павел Бандилов за: BG и #ERM2, добрите показатели на US и EU икономиката, истината след началото на изтеглянето на ликвидността, ролята на Китай…

Павел Бандилов за: BG и #ERM2, добрите показатели на US и EU икономиката, истината след началото на изтеглянето на ликвидността, ролята на Китай…

Павел Бандилов в „ДЕНЯТ с В.Дремджиев“, 14.12.17, TV+ и TV1

 

През изминалата седмица, сякаш всички централни банки се бяха наговорили да проведат своите ежемесечни срещи. Освен ва Щатите, подобни заседания имаше в Китай, Европа, Великобритания, Щвейцария и т.н. Затягане на паричната политика имаше само във САЩ и Китай, където репо лихвата беше повишена с 0,05 пункта.

Това беше последното заседание на Фед под ръководството на Джанет Йелън. Може би точно поради тази причина тя беше доста по-словоохотлива пред пресата в края на заседанието. Тя коментира дори и блокчейн валутите, като сподели че централната банка не планува да предприема ходове свързани с регулацията на крипто парите, тя има задължението и  ще регулира поднадзорните си лица.

По отношение на пазара на акции Йелън отбеляза, че през последните месеци Федералният резерв е заявил, че оценките са „високи“ и „са във високия сегмент“ в исторически диапазон.

Но тя също така поясни, че икономистите не винаги са наясно кога стойностите са твърде високи и сам по себе си фактът, че оценките на компаниите са високи, не означава, че акциите са надценени.

Освен това тя гласува доверие на своя наследник Джером Пауъл, който счита че ще продължи сегашната политика на поетапно повишаване на лихвите.

Джанет Йелън сподели, че в следствие на данъчната реформа, членовете на Фед очакват повишение на потреблението и ръст на бизнес разходите. Фед прогнозира три повишение на лихвите през 2018г. както и през 2019 г., докато лихвите стигнат до нива 2,8%.

Инвеститорите приеха добре изключително добре думите на председателката на Фед. Още повече, че данъчната реформа скоро ще бъде реалност, като има вероятност президента Тръмп да я подпише преди празниците.

Вижте повече на:

https://www.youtube.com/watch?v=sYXU8StN_G4

 

 Follow me on Twitter by clicking here.

Вашият коментар

Sign in with Twitter

Close Menu

TweetBottom by iMod