Надясно или наляво?!

В последното десетилетие в България с появи нов политически елемент, изфабрикуван от политическият ни елит, за безплатно ползване на трудовите маси. След като изчерпа съдържанието си, но не и ресурсите до които се домогва, българският политик помисли и реши че вече е време за „нов модел” или „нов курс”, а именно че е време на сцената да се появи новият месия, които е неопетнен и мислите са му заети основно с добруването на народа. Новият управленец жонглира с лявото и дясното, защото знае че в България те почти не съществуват като понятие, той е либертарианец пред колегите си европейци, и социалист пред синдикати и камери.

Поредната партия е на власт, която в предизборната си кампания говореше за пазар, за намаляване на участието на държавата в управлението, за борба с корупцията и т. н. и т. н. Затова ще ги запомним с национализацията на пенсионните фондове, заигравката с Росатом, Лукойл. Гафове без прецедент. Минали икономически действия на БСП не влизат в графата нормалност, затова и няма смисъл да ги коментираме. За тях е нормално да ги правят и да обслужват руски или частни интереси. За всяка партия, която иска засилване на държавата, това тезата с която тя оправдава действията си. Под претекста, че това се прави за защитата на националните интереси, социално слабите или неграмотните, те си организираха масови обществени поръчки с предизвестен край, Батко и Братко, ДДС схеми, подаръци на партийни велможи (Панаира) и още много, много други. Всичко това е ясно на всички. Но е непростимо народна партия да повтаря тези грешки.

След краха на социализма, първо в нацистка Германия, а после и в Източна Европа, е повече от идиотско да не се учим от грешките си. При всеки икономически процес или състезание, държавата трябва да регулира прозрачността и легалността на действията на субетките. Не да взима страна, или решение които да облагодетелстват някого, за сметка на други.

Само тази година, ГЕРБ взе или ще вземе решения неприсъщи на едно цивилизовано общество през 21 в.  Приетите миналата седмица поправки в Закона за Търговския регистър са една огромна крачка назад. Досега цялата фирмена информация беше достъпна през интернет. Сега вече ще трябва да плащаш за електронен подпис, да се тормозиш с  цифрови сертификати или чинно да се подредиш на опашка пред чиновническото гише с документ за самоличност в ръка, за да ти позволят да направиш нужната справка от Търговския регистър. Стара поговорка казва, че времето е пари..но за чиновника това няма значение. За него чуждото време и чуждите пари, нямат никаква стойност.

Мотива е, че като се ограничи публичният достъп до регистъра щели да намалеят фалшификации и кражби на фирмена самоличност и лични данни. Кой и с какъв точно анализ и данни е доказал, че подобен проблем се е разраснал и причината е именно в публичността и онлайн достъпа до Търговския регистър!? А нима нашумелите случай на измама и престъпления в медиите не бяха винаги организирани или от адвокати, или от нотариуси, или пък от двете групи заедно!? Или тарторите в схемите според анонимник депутат от ГЕРБ, са слабоинтелигентните роми, които са собственици на ДДС фирми..Или са организирани от студенти, които са в нет-а по цял ден, а може би чиновници играещи „Фермата” във Facebook, в свободното си време се занимават с кражби на лични данни!?

Определено това не отговаря на желанията за прозрачност, особено на призивите за електронна правителство.

Оттук нататък, се ограничава ролята на журналисти, блогъри, представители на правозащитни организации или на гражданското общество да анализират обвързаността на фирмите, потенциални конфликти на интереси, депутатски дела и т.н.

Акт достоен, за една репресивна система, към която уж отдавна не принадлежим!

След като се отказа от въвеждането на инхаус поръчки, което ще рече че  държавните органи могат да възлагат без обществени поръчки работа на предприятия, които са 100% държавна или общинска собственост, тихомълком след 7 опита очевидно че ГЕРБ ще вкарат в Закона си за обществените поръчки.  След като ЕС, независими експерти и кой ли още не, ни критикуваха че липсва прозрачност, контрол, че има наличие на корупция, като управляващи по този начин точат пари от държавата, ГЕРБ си замълча и май ще си го прокара тихичко, по пантофки. Очевидно е че има тотално неразбиране на ролята на икономическите агенти в пазарна икономика. Те се съревновават  на базата на качество на услугата, и нейната цена на изпълнение. Нека си спомним търговете за магистрала Тракия. Тогава инвестиционната общност изпитваше съмнения относно офертата на Трейс груп, която им се виждаше много евтина, и че няма да донесе очакваната печалба за акционерите. Тя беше такава, защото търга беше така организиран, че се позволи участието на много български и международни частни фирми, които в една прозрачна среда, се състезаваха помежду си. Ролята на държавата не е да изпълнява поръчки, а да ги възлага. Мислите ли че всичко ни наред със здравеопазване, полиция, образование, та на управляващите ни да им остава време и да построят нещо!? А мислите ли, на каква цена ще е това „нещо”, дали ще остане печалба за данъкоплатците, или по-вероятно за чиновника, които управлява и контролира това „нещо”!? Ето така математически едно  малко „нещо” се превръща в едно голямо „нищо”!

Време е да спукаме балона на надеждата, че Държавата се грижи за нас. Това не и работата, работата на гражданите е да се грижат за нея. Съдбата на всички нас е в нашите собствени ръце, и за личните ни несполуки вината е изцяло наша. Основната цел на всеки индивид, е да се образова цял живот, защото живеем в свят на жестока конкуренция и само инвестираното време в самите нас ще ни даде необходимата преднина. Другият вариант да гласуваш за поредните сладки заблуди и да чакаш спасение от което и да е правителство.

 Follow me on Twitter by clicking here.

Вашият коментар

Sign in with Twitter

Close Menu

TweetBottom by iMod