Прогнозиране или пророкуване

troyhorse1   Касандра („която оплита мъже“) в древногръцката митология е дъщеря на владетелите на Троя – Приам и Хекуба. Касандра е прочута пророчица.

  Аполон се влюбил в нея и обещал да и даде дарбата да пророкува, но Касандра не отвърнала на любовта му. Тогава Аполон действително и е дал дарбата да предсказва бъдещето, но и лошата участ никой да не вярва на думите и.

     Касандра предсказала падането на Троя. Разпознала Парис от виденията си и още като го видяла на състезание в Троя искала да го убие, за да спаси родината си от войната, която видяла в бъдещето. Предупреждавала троянците да не приемат подаръка на хитрите ахейци – Троянския кон, но никой не се вслушал в думите и. Тя предрекла и смъртта на Агамемнон. Разбира се, отново никои не и е повярвал. Очевидно има пряка корелация между песимистичните прогнози и отказа на хората да вярват в тях.

    Вчера в САЩ се проведе конференцията “Delivering Alpha”, на която портфолио мениджъри като Рей Далио от Бриджуотър, Пол Сингър от Елиът Мениджмънт, Джим Чанос, Дейвид Розенберг и др. дадоха своето виждане за световната икономика и състоянието на капиталовите пазари. Едва ли ще имат съдбата на пророчицата от Илиада, но при всички случай те си приличат с нея по това, че нито едно от предсказанията им не звучи приятно за инвеститорите, които търсят и очакват доходността.

    Според Рей Далио „пазара на дълг е в опасна ситуация в момент, в който централните банкери по света губят способността да генерират растеж. В момент, в който света се сблъсква с дълг за 11 трилиона щатски долара, който е с негативна доходност, Фед, ЕЦБ и ЯЦБ са пред дилема. Те вече постигнаха всичко, което може да направи една разхлабена парична политика. Те вече няма накъде повече да понижават лихвите“.

    Пол Сигнър мисли, че инвеститорите са изправени пред трудности, които не са виждали преди благодарение на агресивната политика на централните банкери. „Те създадоха невиждана за 5000 годишната финансова история уникална ситуация на негативни лихви. По този начин те сътвориха един скрит риск, при  който инвеститорите не знаят как да реагират. Политическата класа реагира изключително арогантно на моите и на други колеги предупреждения за избухването на финансовата криза през 2008г. В сегашната ситуация единственото, което казват е, че ако не са били реагирали тогава сега щяло да бъде още по-лошо.“

     Не беше по-различен тона и на Стивън Шуарцман, според който пазара на акции е надценен благодарение на импулса от ниските лихви, който Фед поддържа.“ Когато имаш лихвени нива като тези, ти надуваш всички активи. Това е малко скъпо за моя вкус“

     Едно от най-силните изказвания според мен направи Джим Чанос, който обобщи казаното от повечето участници.“ Нямам никаква идея, какво се случва в момента…Това е най-лудото време, което аз съм виждал в политически аспект, във финансов, и като действие от страна на  централните банки. Изключително трудно е да вземеш правилните решения“.

     Дали Фед ще повиши лихвите на срещата си на 20-21 септември е още рано да се каже. На 15 септември излизат данните за продажбите на дребно в САЩ, който ще дадат допълнително тема за размисъл на инвеститорите. Изказванията на членовете на Фед в края на миналата седмица и в началото на тази не внесоха допълнителна яснота, даже напротив. Но това, което рисува пазара в последните сесии говори за очаквано повишение на лихвата. Нормализирането и е нещо, което отдавна трябваше да бъде направено, а и все още има спорове за ползата от евтини пари като лекарство след кризата. Това, върху което искам да акцентирам е, че в този момент като че ли няма убежище за участниците на капиталовите пазари. Коментирали сме отрицателните или близки до нулата лихви на облигациите, което ги изключва от пъзела. Суровините също не се представят добре. Американският петролен институт съобщи във вторник, че запасите растат с 1,4 млн. барела през седмицата, приключила на 9 септември, Международната агенция по енергетиката (МАЕ) заяви, че забавения ръст в търсенето и нарастващите резерви и предлагане вероятно са сигнал, че на пазара ще има свръхпредлагане поне през първата половина на 2017 г. Акциите не са алтернатива на фона на едно повишаване на лихвите, особено на сегашните си стойности.

      На участниците на капиталовите пазари им остават две опции.

     Едната е да спекулират и да се опитват да уловят всяко краткосрочно движение, което носи голям риск и има нужда от не по-малка доза късмет.

    Другото решение е пасивен портфейл, в който да намират място основните класове активи. Диверсификацията ще доведе до едно по-добро представяне при неблагоприятен развой на ситуацията на пазарите. Алокация с оглед рисковия профил на всеки актив е най-логичното решение. Активите, които имат по-висока историческа волатилност, ще бъдат включени с по-ниска тежест и обратното. Тъй като волатилността не е постоянна и се изменя под влиянието на редица фактори, периодичното ребалансиране гарантира, че портфейлът във всеки момент има еднаква експозиция към неочаквани промени в пазарните настроения.

    Бизнеса с пророкуването и предсказанията е изключително сложен, Касандра е заплатила с живота си, затова нека не забравяме английската поговорка, която казва, че и разваленият часовник два пъти в денонощието показва точно време.

Павел Бандилов,

ИП „СИС“ АД

2 Коментари

  1. Поздравления за прекрасната статия!
    Описаните от вас процеси съвсем естествено се отчитат и от форекс маркета.
    Да видим до къде ще ни отведе всичко това…

Коментарите са заключени