You are currently viewing Подценения „Брексит“

Подценения „Брексит“

valet-gc3a4ller-framtiden   Последните социологически проучвания в Великобритания подсказаха, че събитието „Брексит“ спокойно можем да класифицираме като „черен лебед“. Понятието е измислено от Насим Талеб, като с него характеризира рядко или изненадващо събитие, което е неочаквано и се отличава с три характеристики – то е непредсказуемо, има огромно въздействие и може да бъде обяснено със задна дата. Тъй като черните лебеди са непредвидими, ние трябва да се пригодим към тяхното съществуване (вместо наивно да се опитваме да ги предвидим).

               Референдума е рядко събитие, но очевидно изхода му не е неочакван за централните банкери в Европа съдейки по програмата им. На 23 юни, когато е ще е самото гласуване, гуверньора на ЯЦБ Марк Карни трябва да се срещне с Марио Драги и европейските си колеги във Франкфурт. Ръководителите на 19  централните банки от Еврозоната имат планиран видеоконферентен разговор за следващия ден, като след това ще последва и официално изявление от тяхна страна. През уикенда след вота председателите на централните банки в цял свят ще се съберат в Швейцария за годишната среща на Банката за международни разплащания.

              Очевидно е, че гуверньорите не подценяват събитието и се приготвят за най-лошото. Според няколкото социологически проучвания проведени през последните две седмици, привържениците на напускането водят резултата с разлика от 1% до 5%. Резултатите са различни, но по-важното е, че всичките демонстрират надмощието на позицията за напускане. Независимо от това, сякаш очакванията на пазара са, че Великобритания ще остане част от ЕС и това прави рисковете при неблагоприятен развой на събитията още по-големи. Волатилността се увеличава със всеки изминал ден, като особено силна е при движението на паунда. Вчера немските ДЦК с падеж от 10 години достигнаха отрицателна доходност от – 0,004%. При облигации с по-къси падежи отрицателната лихва вече е ежедневие. Търсенето на активи-убежища се задвижва от страха от „Brexit“, загрижеността за глобалния растеж и политиката на централните банкери. Инвеститорите купуват държавни облигации, като защита срещу несигурността.

        През последните дни икономическите последици за Великобритания и останалата част от света са водеща новина, но политическият аспект се подценява. ЕС няма да бъде същият съюз без нея. Това е страната, която задава тона във външнополитически план, изразява позиция против намесата на Държавата в икономиката, бори се за по-малко регулации в трудовоправните отношения, и не на последно място е финансовият център на Европа.

          Според достоверни източници на „Ройтерс“, ЕЦБ и ЯЦБ готвят координират отговор на евентуален „Брексит“. Двете банки ще подсигурят суапови линии, с които ще осигурят неограничено финансиране на двете валути за европейските банки. Това ще облекчи натиска върху тях и ще намали потенциала за паника. Денят след референдума е петък, така че уикенда след това ще даде глътка въздух и надежда за отрезвяване сред инвеститорите. ЕЦБ е ограничена в действията си отвъд освобождаването на средства за банките. Разширяването на програмата ѝ за печатане на пари, която вече вля над 1 трлн. евро в пазарите и постепенно изчерпва допустимите за купуване облигации и ценни книжа, ще срещне съпротивата на държави като Германия в съюза.

         „Брексит“ е събитието с най-голям магнитуд тази година и определено допълнително намалява желанието за риск. След социологическите проучвания от последните дни, пазара като че ли започна да го допуска като възможност, цените на активите падат като движението на златото от малко  над 1200 щатски долара до 1288 щатски долара за по-малко от два месеца и постигната отрицателна доходност по немските бундове с падеж 10г., говорят за наличието на страх в инвеститорите и търсенето на активи-убежища.

355

                Централните банки смятат да отговорят със суап линии, с който да осигурят неограничено финансиране на своите търговски банки. При по-неблагоприятен развой на събитията може би ще се  увеличат програмите за количествено улеснение  или отново ще се намалят лихвените проценти. Дали лекарството ще проработи отново и може ли доверието отново да бъде купено с пари?! Шекспирова дилема с „Брексит“ привкус…

Павел Бандилов                                                                                                                                ИП „СИС“ АД

 Follow me on Twitter by clicking here.

Вашият коментар

Sign in with Twitter