Признаците за забавяне на глобалния икономически ръст са видими

Павел Бандилов, финансов анализатор, Клуб Investor, 16.03.2019

Намираме се в края на бичия цикъл. Какво ще се случи в бъдеще зависи от сантимента на пазара и инвеститорите. Това коментира финансовият анализатор Павел Бандилов в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Brexit засегна изцяло икономиката на Великобритания. Според предварителни данни БВП на Великобритания през първия месец на годината е нараснал с 0,5%. Въпреки това в Англия ситуацията се усложнява. Те държат на това, което не искат да им се случи, но не знаят какво искат да им се случи. От друга страна, понякога лошите новини отварят добра инвестиционна възможност“.

Ситуацията на пазарите в последната седмица е изключително динамична, отбеляза анализаторът. „Фабричните поръчки в Япония спадат за пети пореден месец, в Германия фабричното производство също отчита спад. Китай през годините се уповаваше изцяло на своя износ, който постигна отлични резултати. Данните за миналата седмица сочат, че е спаднал с малко над 20%. Много анализатори считат по принцип данните на Китай за БВП надценени. Европейската централна банка (ЕЦБ) не може да направи никакви движения към този момент предвид инструментариума си. Единствено може да забави собствената си програма“, спомена той.

„Добрата новина е по-скоро това, че търговските преговори САЩ-Китай ще стигнат до сделка. Успокоение по отношение на търговските войни и лихвите ще окуражи инвеститорите. Поемането на риск е самотно занимание. Препоръчва се диверсификация“.

Вижте повече във видеото:

https://www.bloombergtv.bg/klub-investor/2019-03-16/priznatsite-za-zabavyane-na-globalniya-ikonomicheski-rast-sa-vidimi