Войната за БФБ

Българският инвеститор има много врагове и лошото е, че те са навсякъде..В началото бе кризата, или по-скоро Тhe Кризата. Тя започно бързо и яростно, и погълна всичко около уплашения българин.. Тогава той реши да се вслуша в думите на по-мъдрите от него.. така наречените брокери и техните производни и подобни.. Те го убедиха да не продава, казаха му че България е ок, че яко се инвестира, строй, и че има някакви милиарди от ЕС. Само че на власт бяха едни бедни потомствени активни борци, които веднага краднаха каквото може и парите от ЕС изчезнаха. След това и света ни забрави и остана само нашата любов към Русия, който ни върна жеста като ни спря газта. Така българския инвеститор, поведе война срещу банките, които видяха златен шанс да прехвърлят загубите си на нашият беден герой, срещу държавата, която крадеше като за последно, срещу света, който ни блокираше границите, спираше ни газа, срещу всеки редови депутат, който искаше да направи децата си милионери в рамките на някакви дни, срещу собственото си брокерско съсловие…..и най-накрая срещу Кризата!

Година по-късно, комунистите ги няма..имаме газ, ЕС ни даде парите и кризата отшумява..Още има уплашени чиновници, който се опитват да виждат призрака и навсякъде, но и те вече изчезват…Неминуемо, света до няколко години ще навлезе в период силен растеж и очевидно сега е момента за инвестиция, неслучайно и най-големите играчи напазаруваха сериозно, нещо което не бяхме наблудавали в последните 20 години. Това даже и Рубини го признава с половин уста, с тази уста с която цял живот говори за кризата, а старата английска поговорка казва, че разваления часовник показва два пъти в денонощието точно време.

Част от проблемите му изчезнаха, и то най-сериозните. Остана само  болката му от БФБ, която упорито иска да е най-падналата борса в света. Много пъти нашият инвеститор търсеше причината за това явление. На моменти си мислеше, че страната е получила ядрен удар от Северна Корея и затова БФБ  се държи като при фалит на държавата, после си мислеше че нещо не е както трябва и той трябва да е луд…отиде на психиатър и се оказа че ок…Все пак нещо не беше в ред и то мъчеше нашият герой….Той четеше всички професионални мнения по темата и пак нещо му се изплъзваше…Имаше пенсионни фондове с ужасен портфейл от акции, които са неликвидни и световно неизвестни…Сигурно портфолио мениджъра, знаеше нещо което той не знаеше…Имаше брокери, който се опитваха да го убедят да инвестира навън, защото там нещата били нормални, а в България били ненормални…ами те винаги са били ненормални…Странна ситуация…Всички говореха как БФБ е много подценена, ама не растяла заради институционални проблеми, заради ликвидността…Настана нова мода, колкото повече плюеш Борсата, значи си толкова по-голям специалист…Сякаш живееше в държава от луди хора. Не гледат ли капитализацията на повечето компании, не виждат ли елементарни неща, като резултатите на компаниите износителки, които вече достигат предкризисни нива. “Отчетите им били напудрени!” Единствените напудрени отчети, които знам са на чужди компании, заедно в далаверата с одитиращата си фирма. Енрон е един ярък пример, на пазар на които всички ни убеждават да инвестираме.

Проблема БФБ се корени, в липсата на качества в нашите брокери и портфолио мениджъри. Защо след като проспаха тотално кризата, сега ни карат да не вкарваме пари  в БФБ с идеята за собствената си непогрешимост?? защо след като изгубиха толкова пари на БФБ, си мислят че не могат да ги изгубят на чужди пазари?? Кога ще започнат да говорят със собствените си клиенти и ще започнат да ги слушат, отностно тяхните очаквания, страхове и надежди…просто да си сверят часовника..Проблема не е в компаниите, господа брокери…проблема е в самите вас. Искали сте качествени компании…Компании, като кои?? Тези в портфейла ви са меко казано странни…не вярвам някои от вас да са си купили същите на лична сметка. Не обвинявайте за собствените си грешки пазара…Проблема е, че пазара няма да накаже вас, а вашите клиенти. Това всички го знаем…както и знаем, че пенсионните фондове ще влезнат пак последни на пазара и ще купуват по върховете му…само не забравяйте, че изпускате питомното сега, за да гоните дивото след време.