Умората на пазарите поставя инвеститорите в изчаквателна позиция

Павел Бандилов, изп. директор на BPD Индустриален фонд за недвижими имоти АДСИЦ, Клуб Investor, 11.07.2019

Павел Бандилов, изп.директор на BPD Индустриален фонд за недвижими имоти АДСИЦ.
Снимка Bloomberg TV Bulgaria

На пазарите вече се наблюдава известна умора. Считам, че инвеститорите в момента са по-скоро в изчаквателна позиция. Продължава да нараства дългът в света, който е с отрицателна доходност и вече говорим за над 12-13 трлн. щатски долара бонове с отрицателна доходност. Това съобщи Павел Бандилов, изп. директор на BPD Индустриален фонд за недвижими имоти АДСИЦ, в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

Седмицата за пазарите бе белязана от изявленията на председателя на Федералния резерв (Фед) Джером Пауъл , както и от новината за наследника на Марио Драги – Кристин Лагард. На Лагард ѝ се има доверие след това, което направи като директор на Международния валутен фонд (МВФ). Докато бе директор, тя заемеше една по-консервативна позиция спрямо по-експанзионистичната политика на централните банкери, особено печатането на пари с „широки пръсти“. Очаквам да видя промяна, след като тя заеме поста на Марио Драги. Може би ми се ще да видя по-добра комуникация спрямо останалите ръководители на ЕС.

Подновеният натиск за сваляне на лихвите от страна на Доналд Тръмп показва и нездравите устои, в които се намира пазарът, изтъкна Павел Бандилов. „Когато в края на седмицата излязоха ползотворни данни за новоразкритите работни места и състоянието на пазара на труда, веднага се намеси добре познато чувство на страх, че Фед ще се отметне и няма да намали лихвите. И това веднага се премести върху пазара на акциите. Инвеститорите са се вторачили върху централните банкери и и каква ще бъде политиката им“, добави той.

„Няма как да не отбележим институционалния интерес при криптовалутите. Най-голямата хвърлена ръкавица към централните банкери е Libra“.

При петрола търсенето е детерминанта, която определя цената, заяви Павел Бандилов. „В политика на ОПЕК не вярвам да има промяна. Запасите в САЩ са друг ключов момент“, поясни още той.

Златото стигна до 1400 долара, но милениълите не припознават златото като убежище, твърди Бандилов.

Вижте видео материала с целия разговор:

https://www.bloombergtv.bg/klub-investor/2019-07-13/umorata-na-pazarite-postavya-investitorite-v-izchakvatelna-pozitsiya