Италия отново напомни за себе си, а в Турция няма кой да помогне на лирата. Пътя на България към Еврозоната минава през „банковия съюз“.

Павел Бандилов в „ДЕНЯТ с В.Дремджиев“, 23.5.18, TV+ и TV1

Павел Бандилов за  оценката на ЕК и ЕЦБ за готовността на BG за ERM2, финансовия трус с Tr лирата, новата популистка власт в Италия

Ако можем да определим „бича“ на това десетилетие, то определено е популизма. И ако търсим причината му в определена религия или народопсихология, то ставащото в Италия и в Турция ще ни опровергае на секундата.

Италия заложи на правителство, което смята да управлява не с програма, а с манифест. Той се изразява в намаление на данъците и редица облекчения за гражданите, като игнорира напълно приходната част на страната. Пазари реагираха с повишение на доходността по местните ДЦК с около 0,7%. И това беше само предупреждение. При съотношение на дълга на страната спрямо БВП е над 130%, повишаване на цената на дълга е последното нещо, от което има нужда Италия.

В Турция за пореден път президентът Ердоган пред Блумбърг постави независимостта на централната банка на карта. Очевидно той смята, че може да управлява институцията доста по-професионално. За първото тримесечие турското население е изкупило злато за над 950 млн. долара, което е с над 30% ръст спрямо покупките през същото тримесечие през миналата година. Самата ЦБ на Турция е удвоила покупките. При тази ситуация лирата има нужда от действия, а не от лозунги.

Доклада за България е почти идентичен със този отпреди две години. Разликата е, че този път между редовете се промъква и изискването за присъединяване към „банковия съюз“. А това е ход,  който България не иска да предприеме.

Вижте повече на:

 Follow me on Twitter by clicking here.

Вашият коментар

Sign in with Twitter

Close Menu

TweetBottom by iMod