Пир по време на чума или любов по време на холера

Седмичен пазарен преглед

“…И двамата научиха едно: че мъдростта идва, когато вече не служи за нищо”

Из “Любов по време на холера

Знаете ли, че през първото тримесечие S&P 500 отбеляза най-добрия си старт на годината от 1998 г. досега?

Той е с рекорден ръст от 13.1%. Въпреки няколкото пропадания на индекса, последните три месеца изтриха загубите претърпени през четвъртото тримесечие. Това е добро начало на годината за пазара и през следващите седмици и месеци би трябвало да се очертае неговата посока. В действителност девет от десет години, когато S&P 500 се е повишавал с поне 10% през първото тримесечие, то през останалата част от годината също е нараствал.

Интересното е че наблюдаваме този ръст на фона на силен негативизъм сред пазарните анализатори и всеобщо очакване за глобална рецесия.

Рисковете пред световната икономика нарастват, но кога те ще се материализират в рецесия и спад за борсовите индекси е невъзможно за прогнозиране.

Може би това е и причината този ръст през първото тримесечие да ни изглежда странно, дори за доста от пазарните участници и плашещо.

Пир по време на чума или любов по време на холера?!

Въпрос за един милион долара!

Инверсията на кривата на доходността не беше достатъчна за завръщането на мечките. S&P 500 затвори на 2834 пункта в петък, което доведе до 1.2% печалба за индекса през изминалата седмицата.

Няколко са факторите за завръщането на позитивизма на инвеститорите.

През седмицата се осъществи дългоочаквания дебют на компанията за споделено пътуване Lyft, чиито книжа прибавиха над 9% към стойността си в първия си борсов ден. Акциите на втората по големина компания в сектора на споделените пътувания поскъпнаха с около 20% до обяд в първия ден на търговията си в Ню Йорк. В крайна сметка ръста стигна до 78,29 долара за акция, давайки на губещата компания пазарна капитализация от около 22,2 млрд. долара.

Фирмата оцени акциите си на 72 долара в четвъртък, от по-ранния диапазон между 62 и 68 долара.

Успехът на IPO  eизключително важен от гледна точка на разколебаното доверие в технологичния сектор, на които бяхме свидетели в края на миналата година. Още повече че през настоящата има няколко ключови първични предлагания на компании като Slack, Pinterest   и др. Силният интерес към борсовия дебют на Lyft, която все още е на загуба е показателен за тези очаквани IPO-та.

В макроикономически план американски официални представители заявиха, че Китай е направил предложения по редица въпроси, които стигат по-далеч, отколкото заявените досега, включително по отношение на принудителния трансфер на технологии. Министърът на финансите Стивън Манучин каза в петък, че е имал „продуктивна работна вечеря“ с официални китайски представители в областта на търговията снощи в Пекин. Двете страни рестартират преговорите си с надеждата да сложат край на търговския си спор.

Двете най-големи икономики в света си наложиха мита върху стоки на стойност милиарди долари миналата година, което разтърси финансовите пазари и влоши нагласите на бизнеса и потребителите.

Силния ръст на индексите през първото тримесечие се дължи на промяната в политиката на централните банкери. Пристрастените инвеститори към „евтини пари“ очевидно граничи с наркомания, ако съдим по реакциите на пазара. Втората важна причина е именно очакванията за позитивен изход на „търговските войни“, които през последните месеци влошиха данните от глобалната икономика, както и бизнес настроенията. Няма как да не добавя и ниското дъно, от което стартираха пазарите в края на миналата година.

Притесненията за възможно забавяне на икономиката засега ограничават позитивизма на инвеститорите. Ръстът на корпоративните печалби през първото тримесечие се очаква да бъде по-слаб. Данни на FactSet сочат спад на печалбите на компаниите от S&P 500 с 3,7% на годишна основа. В същото време данните на The Earnings Scout показват, че анализаторите очакват ръстът на печалбата да се възстанови в следващите тримесечия на годината.

От една страна очакваме ръст на печалбите на компаниите да нарасне, от друга първоначалните им данни демонстрират спад.

Пир по време на чума или любов по време на холера?!

Отговора на този въпрос ще даде израз на отношението ни към ставащото и може би ще определи инвеститорската ни нагласа в близките месеци.

Павел Бандилов