Анализаторите се опасяват от валутни войни: Бандилов в Денят, 7 ян. 2015

bulgaria on airПавел Бандилов, финансов анализатор коментира еврото и отражението му върху икономиката на Еврозоната и България в Денят он ер с Веселин Дремджиев на 7 януари 2015.

Бандилов цитира бившия вече френски министър на промишлеността Арно Монтебур, който каза, че ЕЦБ трябва да направи това, което правят всички правителства – да понижи курса на еврото чрез понижаване на лихвите, за да не е „прекалено силно спрямо долара, прекалено скъпо и прекалено германско“. И препоръча са „е малко-по-италианско, по-европейско и по-френско“.

„При страните от Еврозоната с отношения към страни, търгуващи в долари или други валути понижаването на валутата ще помогне за тяхната търговия, затова много анализатори се опасяват от валутни войни“, каза Бандилов.

Според него трябва да се запитаме и как скъпият долар влияе върху Еврозоната и България.

„Същевременно за наш късмет наблюдаваме спад на горивата“.

След като 60% от износа на България е към ЕС, това неутрализира ефекта на евтината валута.

„Трябва да имаме предвид и че евтината валута, с която държавите от Еврозоната работят подкрепя техния износ“, добави той.

Брент проби границата от 50 долара за барел. Докато ниското евро не облагодетелства родната икономика, спадът на горивата неутрализира скъпия долар и ще даде шанс на българските производители, коментира анализаторът.

„Да не забравяме, че ниското евро се дължи и на други фактори – политиката на Фед ще бъде към увеличение на лихвите – оскъпяване на долара. От друга страна срещата на ЕЦБ и обещанието за QE натиска еврото спрямо долара. Нашите клиенти няма смисъл да се поддават на тези валутни игри, защото сме в борд. Спестяванията ни са в лева и в известен смисъл в евро“.