По делата им ще прогнозирате….

imageГодината започна обещаващо за инвестиращите на БФБ. Очевидно родната борса беше ударила дъното и демонстрираше признаци на живот. Освен това се очакваше дълго бленувана приватизация на борсовия ни оператор. Кризата в Европа навлезе във фаза на покой, а пазарите в САЩ и Япония бяха устремени към нови върхове. Почти прекрасно… До момента на избухването на протестите и падането на правителството. Събитие от типа “черен лебед”. Никой не очакваше предсрочни избори няколко месеца преди предвидените. По време на лутането между мечти, обещания, лъжи и избори, световните пазари имаха най-добрият си момент в последните 4 години. За съжаление, предвид сложната политическа ситуация в България, този ръст не можа да бъде привнесен на БФБ.

Освен всичко това, точно преди да падне Бойковото правителство, то реши да пукне с последното си останало “черешово топче” новината за спиране на приватизацията на борсата, като причини не бяха обявени и това даде сила на любителите на конспирации.

Няма да коментирам начина, по който се стигна до съставянето на новото ни правителство или до каква степен то би било стабилно, за да проведе декларираните от него реформи и дали изобщо ще изкара мандата си. Важното е, че то дойде с явното намерение да облекчи бизнеса, като намали бюрократичните спънки пред него, разплати своите задължения към него и въведе предсказуемост в бизнес средата в страната. Неща, изключително важни, които бяха дефицит в последните години. Точно поради тези си свои тези, то беше припознато с надежда от голяма част от избирателите. Само че, между декларации и програми и това, което наистина се случва, има голяма разлика. Толкова голяма, колкото е между първите стъпки на кабинета Орешарски,  и изказаните от него политически планове. В първата си седмица кабинетът реши да рестартира проекта Белене, да вдигне ограничението за тютюнопушенето и да направи опит да назначи за посланици бивши служители на ДС, и то през 2013г. Нищо общо досега с изказаните на моменти дори либертариански намерения на премиера, с призивите към връщане на парламентаризма, към уважаване принципите на индивидуалната човешка свобода и прочие и прочие…

ВМЗ ще оцелее чрез заем от друго държавно дружество, БДЖ няма да се приватизира, а ще се спасява от данъкоплатците. Очаквам решението на служебното правителство за депозирането на средствата на държавните дружества да бъде изхвърлено в кошчето и нещата да продължат постарому. Като че ли, продавачите на щастие нямат край и има дефицит на обещания, който трябва да бъде запълнен с всички сили.

Това ще бъде кабинет, който за да съществува, трябва да угоди на всички, а това може да се случи само с раздуване на дефицита.  Ако не се поддаде на мераците за харчене, то тогава ще изгуби политическата си подкрепа и ще има нови избори.

Така за пореден път инвестиращите на БФБ изпадат отново в политическа безизходица. Намираме се в някакво странно  равновесно положение, крепящо се на крехко мнозинство, състоящо се от засега общи интереси. Въпросът е докога ще бъдат общи!? Това няма как да не се отрази на вътрешния ни пазар, нито пък ще създаде условия за привличане на инвестиции.

Въпреки всичко това, очаквам че Софикс ще пренебрегне този риск и през годината ще демонстрира ръст. Пазарът ни е прекалено подценен, особено на фона на растежа на световните индекси. Ние отдавна калкулирахме фалит на държавата, а липсата на ликвидност доведе цените на акциите ни до неподозирани от никой нива. Ликвидацията на Еларг, и отписването на Каолин ще предоставят допълнителен свеж ресурс за пазара, но надали ще реши проблема ни с липсата на нови парични потоци и ликвидна търговия. Точно затова много от пазарните ни участници се надяваха, че приватизацията на БФБ ще реши проблемите ни. През последната година беше демонстриран интерес от представителите на Виенската борса. Не знам истинската причина, поради която беше спряна процедурата по приватизация от Бойковото правителство, мога само да се надявам, че не е заради подслушан разговор на  Огнян Донев, Иво Прокопиев или Цветан Василев… но истинатата е, че това е единствения начин да развием капиталовия си пазар, а и да привлечем интерес към него. За съжаление, новият кабинет май има намерение държавата да увеличава собствеността си, а не да приватизира. Подгответе се за нови данъци и такси, не вярвайте на декларации. По делата им ще ги познаете, а не по обещанията…

http://www.boriste.net