Финансов анализатор: Политиците казват, че офшорките са лоши, а са им фенове

BITКак функционират офшорните зони и дали данъчните удобства, които предлагат, са в рамките на закона, коментира финансовият анализатор Павел Бандилов в предаването еМисия България.

„Това, което ми направи неприятно впечатление, когато избухна скандала с досиетата от Панама, е, че веднага се направи опит да се яхне народното недоволство и политиците посочиха офшорните зони като основния ни враг и едва ли не като нещо ужасно, което не трябва да съществува“, посочи Бандилов.

По думите му причина за съществуването на подобен тип данъчен рай обаче е, че в повечето държави данъчната тежест е много висока и всеки има право да избира как да оптимизира данъците си.

„Това да притежаваш компания, регистрирана в офшорна зона, не е проблем, ако капиталът ти е с ясен произход“, категоричен е финансистът.

Той заяви, че най-притеснително е защо „основни клиенти на скандала“ са се оказали едни от най-големите политически лидери.

„Политиците говорят, че офшорките са много лошо нещо, а като физически лица са им най-големите фенове. Това, което виждаме, е, че масовите клиенти са политици, които не могат да докажат произхода на средствата си“, подчерта Бандилов.

„Основен извод от подобни скандали е, че в здравите общества, където хората не $могат да понесат такава несправедливост, това ще доведе до положителни мерки, със сигурност. Но в държави като Пакистан, Русия и Саудитска Арабия скандалът ще отшуми като поредна инспирация на западната пропаганда“, коментира още финансовият анализатор.

Целия разговор с Павел Бандилов можете да видите в следващото видео:

 Follow me on Twitter by clicking here.

Вашият коментар

Sign in with Twitter

Close Menu

TweetBottom by iMod