В очакване на Годо

След две години яростно противопоставяне на пазара на алчност, страх, его, надежда и още цяла палитра от чувства, вълнуващи човешкия род, емоциите взеха да отстъпват на фундамента по пазарите по света.

Някъде този процес започна по-рано, другаде по-късно. След като редувахме дъна след дъна, наблюдавахме безуспешно увеличения на капитала, бяхме свидетели на нови продукти и фондове, като пазара се луташе в опити да намери посока и да отговори на очакванията, тази година започна със силен положителен импулс, който напомпа индексите на родната ни борса.

Какво се промени в последните два месеца, та сме на път да променим изцяло емоцията, която владееше БФБ през изминалата година? Фундаментът ли измести страховете? И дали това наистина е така?

За да отговорим на подобен въпрос първо трябва да разберем кои са участниците в този растеж… Дали той е предизвикан от спекуланти или от институционални инвеститори?А може би и от двете групи?

Обемът на търговия на БФБ ни дава отговор на този въпрос. Към момента основните участници са индивидуалните трейдъри, като фондовете се ограничават до търговия с близки до тях дружества и обемите са минимални, с много малки изключения.

Пенсионните фондове са заели изчакваща позиция, опитвайки се да се уверят в силата на възходящото движение. Втренчени в пазарния си дял, който не зависи от представените резултати, а от предприемчивостта (меко казано) на собствените си агенти, те са доста по-бавни и и консервативни в действията си.

Имат нужда от множество сигнали и дълъг период от време да сменят стратегията си.

Взаимните фондове са обезкръвени от тегленията през изминалите две години и на този етап освен да продават от време на време, други ходове не предприемат. Проблемът е, че в балансираните и високодоходни схеми не са останали много акции от така наречените сини чипове, поради факта, че за да отговорят на нуждата си от парични средства в миналото, те продаваха именно тези акции, които въпреки всичко осигуряваха някаква ликвидност на неликвидната ни борса.

Останали със слабо търгувани акции, те гледат с надежда екзотичния си портфейл и приветстват ръстове от по няколко процента, на цената на една сделка с три акции например. Точно поради тази причина януарският ръст почти не дава отражение в цените на рисковите фондове, а консервативните продължават да са пазарен хит.

Инвестиционните посредници се активизираха в някаква степен. По определени позиции те са основни купувачи или продавачи, но все още са далеч от темповете на търговия, които бяха присъщи за тях. Те участват на борсата, но с малки обеми.

С две думи, така наречените институционални инвеститори все още подминават борсовия ни оператор. Проблемът е, че без тяхното участие към този момент не може да се направи сериозен анализ и опит за прогнозиране на пазара. На този етап  не може да се даде отговор дали  сме стъпили на фундамента или се лутаме между еуфорията и паниката.

И докато на Уолстрийт чакат завръщането на дребните инвеститори, при нас положението е обратно. Ние продължаваме да очакваме Годо, в лицето на пенсионните фондове, който да ни даде трендпотвърждаващи сигнали.

Тяхната роля в момента не е никак лесна. Инвестирайки на чужди пазари, залагащи на суровини и пренебрегвайки БФБ, те  в продължение на цяла година гледаха самодоволно свободното ни падане, което доказваше тяхната непогрешимост.

Сега, наблюдавайки недоверчиво ръстовете, те чакат отчетите на компаниите, прибирането на печалби, липсата или наличието на корелация с чуди борси, после отчетите за тримесечието,  и т.н. и т.н.

Всяко нещо с времето си, е казал народът. Но не преминаването на 400 пункта на Софикс или 450, или пробивът на който и да е индекс, ще разчисти пътя към нови върхове.

Активното включване на институционалните инвеститори е факторът, който ще повиши и оборота и ценовите нива на БФБ, но и ще даде по-добра основа за прогнозиране на пазара. А на нас ни остава да се облегнем на фундамента, и след като преядохме със страха, да прегърнем алчността и да чакаме Годо да се събуди…

 Follow me on Twitter by clicking here.

One thought on “В очакване на Годо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Sign in with Twitter