Язон и златното евро

argo  Гръцката митология изобилства от интересни битки на герои с чудовища, на божества с божества, дори и на хора с богове. Всеки е чел за Ахил, който в стремежа си да спечели собствената си битка, се опълчва дори на великия Аполон – един красив и своенравен безсмъртен.

  Гърция обича героите си и има нужда от тях. Борбата на малкия Давид срещу Голиат, обречена на неуспех и въпреки всичко проведена, е заложена в народопсихологията. Нищо не обединява един народ повече от общото му усещане за опасност и враг, а ако и той е по-силен и по-голям, вече имаме „жива“ гръцка легенда, която може да увлече всичко след себе си.

  На международната сцена вече има такъв герой и името му е Ципрас, който със смелостта на Ахил от няколко години заплашва да скъса всичките споразумения с Тройката, ЕС, а защо не и с ООН. Всичките му действия и изказвания граничеха с лудостта и му създадоха образа на един непримирим борец за права и свободи, който е тотално непредсказуем.

  Идването на „Сириза“ на власт притесни политическите лидери на стария континент. Те бяха уплашени Ципрас да не извърши и 10% от обещанията, които даде. Какво направи всъщност младият лидер без вратовръзка!?

  Даде светска клетва при встъпването си в длъжност, а не религиозна. По този начин демонстрира своя заявен по-рано атеизъм, а и не изневери на левите си идеи. Следващата стъпка беше приемането на руски посланик в Гърция, която беше демонстрация на промяната на външната политика на Гърция, която е очевидно за сближаване с Русия. Всичко това беше съпроводено от агресивни изказвания от различни членове на кабинета за скъсване на споразумението с „Тройката“. Беше спряна приватизационна програма. Освен това Гърция направи две много важни неща в международен план:

  1. Новото гръцко правителство на премиера Алексис Ципрас се обяви срещу призивите на Европейския съюз /ЕС/ за допълнителни санкции срещу Русия поради конфликта в Украйна. Атина изрази незадоволството си от факта, че не е била консултирана по този въпрос.
  2. Гърция ще се възползва от парламентарното си мнозинство, за да блокира Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции според зам. министъра на административната реформа и бивш евродепутат на СИРИЗА Георгиос Катрукалос. Според Катрукалос правителството ще използва правото си на вето, за да провали търговското споразумение поне в настоящата му форма.

  На политическата сцена на Европа имаме нов играч, който си създаде сам образа на непредсказуем политик, който не се съобразява с нищо и внася риск в системата, като е готов да торпилира всякакви съвместни инициативи. А може би, като един добър играч на покер, той да изгражда този образ напълно съзнателно. Спомнете си образа на Роналд Рейган, безразсъдният актьор от уестърн филми, който така плашеше Съветския Съюз със своята непредсказуемост според тях.

  По всичко личи, че ако е такава тактиката на младия социалист, то тя вече дава резултати.

  Гърция ще поиска серия от замени на дългови облигации, за да се намали бремето на страната. Правителството няма повече да иска отписване на външния дълг.

  Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис разкри плана си за изход от кризата с гръцкия дълг пред британския вестник „Файненшъл таймс“. Пред финансовото издание гръцкият министър поясни, че гръцкото правителство няма повече да иска отписване на гръцкия външен дълг на стойност 315 милиарда евро, а вместо това ще поиска серия от замени на дългови облигации, за да се намали бремето на Гърция.

  В тази серия от замени се включват и два типа нови облигации. Първият тип нови облигации, свързан с номиналния икономически растеж, ще замени европейските спасителни заеми. Вторият тип нови облигации, които Варуфакис нарече постоянни, безсрочни или вечни облигации, ще замени облигациите по гръцкия дълг, които са в ръцете на Европейската централна банка.

  Европейската централна банка (ЕЦБ) вече обмисля оттегляне от „тройката“ международни кредитори, формирана заедно с Международния валутен фонд (МВФ) и Европейската комисия (ЕК), която ръководи спасяването на Гърция.

  Дебатът за това, дали институцията да се оттегли, отразява загрижеността в рамките на ЕЦБ, че мащабният план за изкупуване на държавни облигации, представен миналия месец, може да доведе до конфликт на интереси. Според някои източници, МВФ също желае да напусне „тройката“, оставяйки ЕК като единствен останал участник.

  Самият Жан-Клод Юнкер не вярва в концепцията на „тройката“ и обмисля вариант с по-демократичен контрол на изпълнението на поставените цели.

  Ципрас вече даде първите малки победи на своите избиратели. Сега остава да изтъргува участието на Гърция в санкциите срещу Русия, както и ветото си за трансатлантическото споразумение, срещу например спряната приватизационна програма и за спиране на съкращенията на работна сила, а защо не и да прокара плановете си за назначение на държавни служители.

  Битката на младия социалист срещу европейските лидери е битка с предизвестен край, но и с шанс за частичен успех. Всичко зависи от това колко ще поиска Ципрас и докъде би стигнал. Очевидно е, че в момента късметът му се усмихва, но е важно и къде ще спре. Политическата му програма няма шанс за реализация, като това ще доведе и до политическото му самоубийство, тъй като той не може да изпълни очакванията на избирателите си, но облекчаване на обслужването на гръцкия дълг и някои други облаги, ще му донесе дивиденти.

  Южната ни съседка няма полза от спиране на реформите, но това очевидно не вълнува нашите съседи. От подобно решение ще се възползват капиталовите пазари в Европа, които имат нужда от спокойствие и от инжекцията на ЕЦБ.

  Гърция търси и обича своите герои. От Ципрас зависи дали ще се превърне в Язон, борещ се със златното евро, което Драги направи не толкова златно, или ще бъде Икар, сблъскващ се с реалността.

Павел Бандилов