Четвърта Технологична революция – Роботи & Хора…..или Роботи vs. Хора

(продължение)

Ето и основните технологични сегменти, които се очаква да имат ключово място в тази четвърта индустриална вълна:

Роботика и изкуствен интелект

Тази сфера, експлоатирана от фантастичните автори десетилетия наред, днес се развива по-бързо от всякога. Само преди месеци робот за първи път успя да победи професионален играч на китайската игра Го, а виртуалните асистенти, колите без шофьор и други сегменти, използващи изкуствен интелект, са сред най-горещите технологии в ИТ бранша. Изследователи вече разработват концепция за товарни плавателни съдове, управлявани без екипаж, а една компания неотдавна представи робот, способен да споделя емоциите на своя собственик.

Поумняването на машините е източник на много страхове – както че някой ден те могат да се обърнат срещу хората, така и по-непосредствената заплаха, че ще доведат до загубата на огромен брой работни места. Роботите обаче имат и своите предимства и вероятно само от нас зависи дали човечеството ще спечели, или ще загуби от тяхното масово навлизане. „Представете си робот, способен да лекува пациенти, болни от Ебола или да почиства зона, замърсена с радиация“ – даде пример по време на форума в Давос Дилийп Джордж, специалист в сферата на изкуствения интелект. Все още не сме състояние дори да разберем сферите или сегментите, където тази революция може да намери поле за изява:

Нанотехнологиите

Този сегмент обхваща различни технологии, обработващи материята на молекулярно ниво. Днес такива има в редица продукти на пазара – от компоненти за микропроцесори, до нови тъкани, облекла и др. Големият пробив в бранша обаче би бил създаването на пълноценни наноасемблери – миниатюрни фабрики, способни да променят материята атом по атом. Както и да се самовъзпроизвеждат, за да регулират своето количество. И въпреки че вече има известен напредък в тази област, все още е рано да се каже, кога такъв ще бъде създаден.

Ако това обаче се случи, човечеството ще достигне етап, в който ще можем да създаваме всички предмети около нас – дрехи, кухненски прибори, мебели, дори домове – просто като зададем съответната програма на наноботите и ги оставим да изградят нужния предмет. С тази концепция е свързан и един от не особено популярните сценарии за края на света, наречен „сива каша“ (grey goo), при който излезли от контрол молекулярни роботи превръщат всичко наоколо в реплики на себе си.

Биотехнологиите

Напредъкът на генетиката, синтетичната биология и биониката ни дава обещания (и заплахи) за постигането на свръх–човешки възможности, сливане на хората и машините и дори – вечен живот. Създаването на изкуствен живот, подобряването на човешкото тяло, мисловна комуникация между хората и машините – това са само част от пробивите, които очакваме в близко бъдеще. Междувременно вече са факт първите сгради, създадени от жив биологичен материал и дори – биотатуировки, способни да комуникират безжично.

3D принтирането

Този ИТ подсегмент вече е част от живота ни и броят на фирмите, предлагащи подобни услуги се увеличава непрекъснато, включително и в България. През следващите години обаче се очаква технологията да навлезе в производствените цехове, на строителните площадки и дори да отлети на други планети, обещавайки много по-гъвкави и евтини възможности за производство на компоненти в малки серии.

Internet of Things

Тази концепция обхваща различни технологии, придаващи „интелигентност“ на предметите около нас. Говорим за свързани домове, автомобили, хладилници, кафеварки, дори чаши, вилици и четки за зъби. Свързването на нещата с глобалната мрежа ни позволява да ги управляваме отдалечено, да ги автоматизираме, оставяйки ги те да вършат определена работа без нашата намеса, … но и да бъдат хакнати и контролирани от непознати. „Днес всеки инженер с нужните умения може да поеме контрол върху всяко свързано „нещо“. Обществото все още си няма представа за невероятните сценарии, до които може да доведе това“ – предупреди от трибуната на Световния икономически форум Андре Куделски, ръководител на Kudelski Group. Но и няма как да има, данните показват че тази революция тепърва започва.

фиг.1 Четвърта технологична революция – движещи сектори

4revolucia

   10 -те най-големи фирми в областта на индустриалната роботика:

 10. Adept robots

 Аdebt Technology Inc, компания базирана в Калифорния, САЩ е водеща компания в сферата на роботиката. Основана през 1983 г., това е една от най-големите фирми в областта, базирана в САЩ. Има внедрени на 55 000 робота из целия свят. Приходите на компанията за 2015 г. са 54,2 милиона щатски долара.

 9. Comau

 Comau  е италианска мултинационална компания базирана в Торино. Тя има 30-годишна история, като освен производството на роботи, предлага още и автоматизирани решения свързани със индустрията. Според доклад на компанията от 2013 г. тя има повече от 32 000 единици продадени по света.

8. Nachi Fujikoshi

Nachi Fujikosh е японска корпорация, която произвежда индустриални роботи, инструменти, системи и компоненти за машиностроенето. Компанията започва да се занимава с производство на роботи в далечната е 1969 г. и е продала над 100 000 робота по света. Продажбите и достигат 153,9 милиона щатски долара през 2014 г.

   7.  Stäubli

Stäubli е швейцарски компания, която се е фокусирала в производството на текстилното машиностроене, конектори и роботи. Отделът, който се занимава с роботопроизводство, е създаден през 1982 г. Продуктите и са „Скара роботи“, такива с 4 оси и 6 оси. Компанията генерира годишен оборот от 1,03 милиарда щатски долара.

  1. Epson

Epson Robots е отдела за дизайн на роботи и тяхното производство на японската Корпорация Seiko Epson – един от най-големите производители на принтери в света. Тя е продала над 45 000 робота по света. Нетните продажби достигат 136 млн. щатски долара през 2014 г.

 5.  Kawasaki

Kawasaki Heavy Industries е международна корпорация базирана в Япония, произвеждаща мотоциклети, кораби, двигатели, оборудване за самолетната индустрия и роботи. С повече от 45 години опит в роботиката, компанията е продала над 120 000 единици по света. Kawasaki Precision Machinery Company консолидира нетни продажби  от 1,13 щатски долара през фискалната 2015 г.

  1. Fanuc

Корпорация Фанук осигурява автоматизирани продукти и услуги като роботи и компютърни контролни системи. Това е един от най-големите производители на индустриални роботи в света. Фирмата е продала над 250 000 робота досега. Продажбите ѝ достигат 1,51 млрд. щатски долара през фискалната 2014 г.

  1. Kuka

Kuka е немска компания, която е водещ производител на индустриални роботи и решения за автоматизация на производството. Тя създава първия индустриален робот през 1973 г. Продуктите ѝ се използват в автомобилната промишленост, електронната индустрия, металообработването и др. Kuka има 25 дъщерни дружества из целия свят, като приходите и от поделението за роботи  са 941,6 млн. щатски долара за фискалната 2014 г.

  1. Yaskawa

Yaskawa Electric Corporation е създадена през 1915 г. е базирана в Китакуюши, префектура Фукуока, Япония е производител на сервомашини,, контролери, превключватели, индустриални роботи и др. След първото производство на електрически индустриален робот наречен „Мотоман“ в Япония през 1988г , компанията се налага на пазара и „Мотоман“ е използван из целия свят. Продуктите и се използват в електродъговото заваряване, точковите заварки, сглобяване, боядисване и други индустриални процеси. Yaskawa Electric Corporation произвежда около 20 000 робота годишно и има продадени над 300 000 по света. Приходите и от продажби са 1,13 млрд. щатски долара за фискалната 2014 г.

  1. ABB

ABB е мултинационална компания базирана в Цюрих, Швейцария, с повече от четиридесетгодишна история. ABB Robotics е глобален лидер в производството на индустриални роботи. Компанията има 4 600 служители в 53 държави и е продала повече от 250 000 робота по целия свят. Лабораториите за проучвания, развитие и производство се намират в Швеция, Чехия, Норвегия, Мексико, Япония, САЩ и Китай. ABB Discrete Automation and Motion division, която се занимава с производството на индустриални роботи, генерира приходи от 10,1 млрд. щатски долара за 2014 г.

В тази статия разгледахме най-големите фирми в областта на роботиката и изкуствения интелект, но дали те са най-иновативните. Това предстои да разберем в следващата част на темата и кои компании влизат в класацията на най-иновативните и то в един от най-технологично напредналите сектори…

(следва….)