Притча за данъка Тобин и черешовата борса

   tolkinЧерешовата борса в Кюстендил е просто име и не, не го бъркате с БФБ. Всъщност става въпрос за самата БФБ. Грешка няма. Данъкът Тобин няма нищо общо с автора Толкин, но ако го назовете така, няма да е кой знае какво недоразумение. Можем да кажем, че и двете имена в случая са част от жанра фентъзи с много малка разлика. Ако при единия главните герои са измислени хобити, орки и магъосници, то при другия са измислени очакваните приходи и ползи. Ако се изразим, че при данъка Тобин най-печеливши ще са измислените същества на Толкин, това ще е най-точното определение.

   Но нека да продължим разсъжданията си. Имаме данък, който ще работи в полза на хобитите, и той ще обхваща случилото се на черешовата борса в Кюстендил. Измислен данък за измислени същества, на един измислен пазар.

   Страхотна приказка, нали!?

   Убеден съм, че на вашите деца ще се хареса. За съжаление не мога да кажа същото за техните родители.

   Данък Тобин или Толкин ще стане реалност, ако можем да се доверим на променливите намерения на поредните ни управляващи. Променливи са, ако съдим по странната пенсионна реформа. Постоянни са, ако се облегнем на поредицата от ненужни мерки. Новото правителство демонстрира упоритост в това да прави неща, които нямат пряк финансов резултат, но за сметка на това в бъдеще ще нанесат доста поразии. Бъдещето е относително понятие. „След мен и потоп“ беше казал Луи ХV. „Черешова борса“ пък каза министър Горанов.

   Ако в България се въведе данък върху финансовите транзакции, най-вероятно ще бъде от порядъка на 0,1% от размера на всяка финансова транзакция, което съдейки по оборота на БФБ ще бъде от порядъка на 1 000 000 лв. Самото прилагане на този вид налог ще е по-скъпо от приходите от него, което обезсмисля цялата операция. Не вярвате!? Вижте Пенсионната реформа. Ако някой ви покаже ползата от преместването на партиди от УПФ в Сребърния фонд, то той със сигурност може да открие и ползата от това данъчно облагане.

   В конкретния случай тежестта ще бъде понесена от търгуващите на БФБ, както физическите лица, така също и от юридическите, а именно ТБ, ИП, ПФ, фирми и т.н. Видно е, че въвеждането му ще оскъпи двойно сделките. В случая няма значение дали ще има печалба от сделката ви или ще ви донесе загуби. Данък ще има, защото се облага финансовата транзакция.

   Отново за пореден път, със сигурност не за последен, правителството се опитва по всякакъв начин да свали цената на БФБ и ЦД, правейки поредните отчаяни опити да доубие пазара. Определено можем да кажем, че сякаш в управленската им програма е записана точка, която казва нека да унищожим крехкия капиталов пазар. Това, което кризата не смаза, ние ще го направим. Няма значение, че БФБ е в приватизационната програма на управляващите. Този пазар ни пречи, защото там купува този, които даде най-добрата цена, а не този, който е готов да плати по втория начин. Не бива да имаме конкуренция и то публична на модела „КОЙ“. От друга страна със своите финансови инструменти очевидно, че на определени хора им се вижда малко сложно и непознато, а непознатото плаши.

   Можем да разсъждаване с часове относно „реформи“ от този вид и със сигурност няма да стигнем до истината, която граничи или с глупостта, или с непознаващата граници фантазия на родната ни политическа класа.

   Няма какво да направим по въпроса, освен да се облегнем на доброто старо фентъзи, което дори и да не ни даде обяснение за случващото се, поне ще ни даде повод за добро прекарване на времето в размишления по темата. Жалко, че Толкин вече не е жив. Със сигурност можеше да напише няколко реда по темата за Данъка „Тобин“, за „черешовата борса в Кюстендил“ и орките, които се опитвали да обложат елфите или поне да ги оставят без пенсии.

            Павел Бандилов