Народната наивност vs мъдростта на множеството

mnojestvoХората сме несъвършени същества. Според думите на икономиста Хърбърт Саймънс “ограничено рационални”. Притежаваме повече информация, отколкото ни се иска и това прави трудно отсяването на важните неща от шума и тяхното правилно анализиране. Мислим си, че можем да предсказваме бъдещето, но непрекъснато сме наказвани от него заради това лекомислие. Повечето от нас нямат способността или пък желанието да правят сложни изчисления, да смятат коефициенти, да четат графики, затова често приемаме решение, което просто ни върши работа. Оставяме емоциите да влияят на преценката ни. Но въпреки всичко това, когато несъвършените ни мнения се съберат по правилния начин, колективната интелигентност е отлична.

Капиталовите пазари са един от най-точните примери за това. Посоката им винаги предсказва състоянието на икономиката. Те не могат да бъдат контролирани от политици, бизнес лидери, финансови гиганти и събитията от последните години го доказаха. Точно поради тази причина, когато преди година лидерите на ЕС се надпреварваха да убеждават целия свят, че положението в Южна Европа е под контрол, на пазарите липваха желаещи да кредитират застрашените държави, а борсовите им индекси бяха в червено.  Оценката вече беше дадена и нито един политически маньовър не подейства, до момента в който ЕЦБ се притече на помощ и участниците прецениха, че рискът е приемлив.

Често пъти сме свидетели на движения на борсовите пазари, които ни се струват неадекватни, необясними, лишени от логика действия на масата. С течение на времето виждаме, че пазарът е имал право и е предсказал събития от типа “черен лебед”. Ненапразно ЦРУ има разработени две програми  за прогнозиране “FutureMAP”  и “IEM”, които са базирани на имитация на капиталов пазар, при който пазарните участници търгуват фючърси въз основа на очаквани събития. Идеята е по този начин да се степенува възможността определени сценарии да се сбъднат.

Разсъждавайки върху казаното дотук, не може да не се замислим върху поведението на родната ни борса, критикувана от всички ни за неадекватните си движения, за безумната си ликвидност и какво ли още не. Във времена на нестихващи протести, безумни обещания, налудничави закани и плашеща политическа амбиция, тя сякаш се превърна в един бъзмълвен, но странно спокоен наблюдател. Изключвам движението на акциите на ЕРП-та, което отразява напрегнатата обстановка за самите тях, а така също и това на индексите-акции. Сините ни чипове демонстрират завидно спокойствие, като при определени позиции ръстовете продължават, а някои компании дори правят рекорди. Според напрегнатата политическа ситуация и налагането на някои изключително вредни икономически решения, пред заплахата от заем за харчене, и евентуална невъзможност да се състави кабинет, БФБ отдавна трябваше да атакува отново своето дъно. Но въпреки всичките тези заплахи, тя се държи по начин, по който сякаш не съзира опасност.

Очевидно е, че политическото безхаберие доведе до повишаване на риска в страната. Непредсказуемостта в икономическата обстановка се е повишила. Основните кандидати за властта заплашват със сериозно харчене и мерки, които биха се отразили негативно на единственото ни постижение – финансовата стабилност. Нещо, което превърнахме с думите си дори в недостатък, в нещо срамно и лошо.

Въпреки всичко родният ни пазар минимизира тези рискове. Цените на акциите ни отдавна калкулираха фалит на държавата. За да влезна и аз в модерната напоследък риторика, бих добавил, че това се случи още по времето на Станишев. Цените им отдавна отразяват затруднената бизнес среда на компаниите ни, липсата на инвестиции и ликвидност в системата, а така също и затрудненията на външните пазари и най-вече на партньорите ни от ЕС. Подобряващото им се в последните месеци състояние е именно втората причина БФБ да неглижира събитията в страната.

Колективният извод, който са направили пазарните участници, е че цените на инструментите ни за търгуване са калкулирали доста по-негативни събития в световен мащаб от сегашните, и че подобряващите се икономически условия на търговските ни партньори ще се отразят в резултатите на сини чипове. Остава да видим дали мъдростта на множеството точно е анализирала ситуацията или българският политик е животно неподвластно на човешките и божиите закони и последствията от действията му имат библейски мащаб. Аз бих заложил на пазара, родните ни лидери никога не изпълняват предизборните си обещания.

www.borsite.net