Докато лудите се налудуват!

ludnica   През 1845г. Едгар Алан По издава произведението си „Системата на д-р Тар и професор Федър“. Авторът разказва за психиатрична клиника във Франция, която експериментира ново лечение, при което на душевноболните пациенти се позволява поведение, при което те могат да правят това, което искат или просто да разгърнат лудостта си. Новата методология обаче претърпява пълен провал, защото в един момент лудите до такава степен са си повярвали, че превземат заведението като заключват докторите, сестрите и санитарите в подземието и ги обявяват за лунатици. Българският народ казва „докато умните се наумуват, лудите се налудуват“.

   Продажбата на остатъчния дял на БФБ и ЦД беше обявено като цел от първото правителство на Бойко Борисов. В интерес на истината то направи четири неща, които имаха пряка връзка с нашия капиталов пазар. Обяви, че ще приватизира цитираните по-горе организации, национализира част от ПФ, пусна за продажба през борсата електроразпределителните дружества, измисли данък лихва. Както се досещате, най-важното от тези неща не бе направено, а именно продажбата на БФБ на голям борсов оператор. Лудите трябва да се налудуват.

   Следващото правителство не знаеше, че България има капиталов пазар. Не разбра и до края на мандата си.

   Сега управляващи са отново ГЕРБ, като основните им финансови експерти са Владислав Горанов и Менда Стоянова. И двамата цял живот са работили като държавни служители! С последното изречение се опитвам да ги оневиня за глупостите, които забъркаха в последния месец.

   България отново ще продава БФБ, отново се опита да национализира ПФ, ще имаме данък върху печалбата от капиталовите пазари и… отново сме притеснени какво ни очаква за в бъдеще.

   Първите две български правителства (по разбираеми причини броенето ми започва след Жан Виденов) показаха силна ангажираност с капиталовия пазар. Борсовата приватизация на остатъчния дял на БТК донесе много повече приходи от продажбата на основния пакет на ОТК. Нека не забравяме и вълната от IPO на БФБ след това, та до и истерията по Трейс груп.

   Основната идея на това да имаш капиталов пазар е да срещнеш спестените средства на гражданите, които те са депозирали в ТБ, инвестирали във ВФ, ПФ или застрахователни дружества с компаниите, които имат инвестиционни проекти и нужда от финансиране. Скоростта на преминаването на капитала от ръцете на тези, които търсят доходност, в ръцете на тези, които търсят инвестиции, е в пъти по-голяма от процеса при стандартно фирмено финансиране от страна на дадена банка, например. Не коментираме обема на едно финансиране през борсата, то има техническата възможност да е в пъти по-голямо на годишна база, поради спецификата на самия процес.

   Имаме правителство, което седи върху един запушен канал за кредитиране на икономиката… и не прави нищо по въпроса, да не кажа, че се опитва допълнително да го задуши. Не само това, не знае и какво може да направи. Това, което виждаме, е едно лутане, едно лудуване. Пример – „пенсионната реформа“ от последните месеци. Проблемът е, че това лутане, което се състои във взимането на глупави решения, ние ще изгоним и последните мохикани на нашата борса. Като казвам „ние“ имам предвид цитираните по горе доживотни държавни служители. Те ще ги доизгонят, а ние ще затворим вратата след нас.

   Собствеността задължава. Поради това е задължително да видим приватизация на БФБ в максимално кратък срок, като нека цената няма значение. Важното е привличането на стратегически инвеститор, на международен борсов оператор, които разбира ползата от капиталовите пазари.

   Притеснението ми е, че отново няма да видим така чаканата продажба, защото да направиш приватизация на БФБ , не е като да продадеш черешовата борса в Кюстендил, не е и дори като да преместиш едни партиди от ПФ в Сребърния фонд. При оборите в момента на борсовия ни оператор, които са пряко следствие от управлението на лудите в последните няколко правителства, данъкът от финансовите транзакции ще е повече от символичен. В тази връзка последните две цитирани решения и намерения не решават проблеми, а ги създават.

   Ако не разбираш какво управляваш, няма как да го ръководиш. Ако не разбираш какво продаваш, няма как да го направиш успешно.

   Ако не знаеш, че си луд, дали можеш да се налудуваш!?

Павел Бандилов