„Боговете сигурно са полудели“

  България е малка държава с безброй големи проблеми. Няма нужда да ги изброяваме, всички си ги знаем. Но не мога да спра да се удивявам, как  управляващите ни намират начини да избегнат решаването им. И понеже не са много интелигентни, те мислят да го направят, като си измислят проблем, вкарат усилия за създаването му, и още повече напъни в рекламирането му.

  При пръв прочит на ситуацията, нормалния човек си казва „ о боже, и тези полудяха“. „И тези“, защото предишните, а и по-предишните правеха същото. Но в изчерпването на темите за създаване на проблеми, управляващите като едни студенти двойкаджии, започнаха да създават все по-плиткоумни и все по-тъжно смешни такива.

   Битката срещу ПФ е типична илюстрация на бездарното политическо въображение.

  Ако един разумен човек се вгледа в ПФ, това което ще го учуди е високата  първоначална такса при влизане във фонда, която е 5%. Поради факта, че нямаме мултифондове и изисквания към тях наложени от закона, тези дружества са типични консервативни взаимни фондове. Такса от 5% е екзотика в света на управляващите дружества и то с уговорката, че става въпрос за високодоходните или високорисковите такива. При тези с консервативен профил таксата варира между 0,5-1%. Това родните управляващи очевидно, че не ги притеснява.

   Това, което ги притеснява е защо парите не са в държавният бюджет, където с няколко трика те могат да се усвоят и да попаднат в „правилните ръце“. Дори и да не се правят фокуси, те пак изчезват. Това е магията на общите пари, на държавните, на тези без собственик.

   Защо пък да изчезнат, някой би попитал?!

   Ами защото са безотчетни на практика, и това го доказва работата на съдебната ни система. Нямаме осъден политик или директор на държавно предприятие. В частният сектор такава грешка се наказва с фалит и изчезване от сцената, и на компанията, и на мениджъра и. „Собствеността задължава“ е правилото, което движи нормалният свят.То е подобно на нашенската поговорка за служебната кола, само че с друг знак. И двете поговорки обясняват много добре ситуацията.

   Но да продължим за лудите ни политици.

   Да сте чули или прочели за доходността на Учителския фонд?! А на Сребърният?!

   Няма и да чуете, не че не ви интересува, но темата не е подходяща за търкане на лустрото и помпане на имидж на поредният ни лидер. Напротив, в конкретният случай тя ще подскаже на наивниците, чиито вноски отидат в НОИ, какво ще се случи с пенсиите им. Затова мълчете, че рибките няма да се хванат на въдицата.

   Но спете спокойно деца, ще има задължителна доходност по ПФ. Тя ще бъде задължителна дори страната да обяви фалит и ДЦК-ата се обезценят. Няма проблем, защото вече има задължителна доходност.

   Помните ли гарантираните депозити в банковата система!? Е, защото бяха гарантирани, на Държавата и се наложи да тегли заем за да ги изплати 5 месеца по-късно. Защо не 20 дена, както искаше ЕС!? Ами защото някои законотворци бяха решили, че е по-практично да си бъркат в нослетата и имаше пропуски в родното ни законодателство.Сега същите хора решават и за промените в ПФ.

   Един извод се набива на очи в тъжната ситуация, в която ни вкараха за пореден  път. Има тотално неразбиране как функционира съвременната финансова система по света, а и у нас.

   Наличието на капиталов пазар се подценява и неглижира от последните правителства, поради неговата публичност. Тази публичност в някаква степен, ограничава получаването на комисионни, печеленето на търгове.

   Няма значение, че извършването на приватизация през БФБ осигурява най-висока цена за раздържавявания актив. Още по-малко значение има, че това е най-използваният канал за финансиране на дружествата в развитите държави. Явно не сме се насочили натам.

   За сметка на това има едно публично недолюбване на борсата, защото това е сборище на спекуланти и капиталисти. Познат ли ви е стила на говорене!? Спекуланти и капиталисти са и ПФ. Но не само те…такива са и търговските вериги, банките, а защо не и мобилните оператори.

   Тоталното неразбиране на съвременния финансов свят и усещането на политиците ни, че не са си на мястото води до подобна стилистика на изказване. Въпроса е, дали политиците ни са полудели или просто са „тарикати“, които се правят на ударени и глупави!?

   Озаглавих поста си „Боговете сигурно са полудели“ не защото искам да обидя божествата и религиите по света, а за да опиша надменността на нашите лидери и това, колко са си повярвали. Но определено луди хора има, новината е че те са на мода.

Павел Бандилов